An Schrijft: Supervrouw Sylvie van der Vaart

Supervrouw Sylvie van der Vaart

Sylvie is in alle opzichten een supervrouw. Zij is mooi, succesvol, intelligent, slank, liefdevol, stylisch, moeder, echtgenote, geliefd en rijk. Wat kan een vrouw zich nog meer wensen?

Plots hangen er grote donkere wolken boven haar zo mooie en sprookjesachtige leven. Zij blijkt net als miljoenen andere vrouwen kwetsbaar voor de vreselijke ziekte die wij nog steeds niet durven uit te spreken. De diagnose luidt namelijk borstkanker.

Wederom weet Sylvie zich  te onderscheiden van ons “gewone vrouwen”. Zij heeft inmiddels vier chemokuren achter de rug en heeft er de komende twee maanden nog acht te gaan. Sylvie voelt zich prima en werkt ijverig door. Haar agenda is voor de komende tijd overvol. De chemokuren hebben, zoals zij zelf zegt, nauwelijks invloed op haar functioneren.

Wanneer ik dit lees, ben ik oprecht blij voor haar. Begrijpen doe ik het echter niet. Toevallig maak ik van dichtbij mee welk afschuwelijk effect de chemokuren op een “relatief” gezond lichaam kunnen hebben. Het is “relatief” gezond, omdat men van de borstkanker zelf in een vroeg stadium nauwelijks hinder heeft. Het lichaam wordt pas ten gevolge van de chemo erg ziek. Nu ik dit proces van nabij meemaak, besef ik pas hoe verdrietig dit allemaal is. Vrouwen die zelf ooit een chemokuur hebben ondergaan, zullen dit kunnen beamen.

Zou Sylvie, net als Connie Breukhoven, beschikken over een bionisch lichaam? Connie liep ooit tijdens het skiën een ernstige knie blessure op. Kort daarna beweerde zij miraculeus te zijn genezen door middel van een wonderdrankje. Deze was uiteraard verkrijgbaar in haar “eigen” kliniek. Korte tijd na het oplopen van deze blessure zou zij deelnemen aan de City-Pier-City Loop. Zij was inderdaad in vol ornaat aanwezig bij de start maar niemand heeft haar daadwerkelijk zien lopen.
Ongeveer twee jaar geleden beweerde zij in het televisieprogramma van Catherine dat haar baarmoeder ooit was verwijderd en niemand in haar gezin hier ook maar iets van heeft gemerkt. Zelfs echtgenoot Hans wilde zij hier toen niet mee belasten. De verbazing van Catherine was enorm, daar wonderwoman Conny niet was uitgenodigd om over dit onderwerp te spreken. Zij haakte in op het verhaal van een  vrouw die wel was uitgenodigd om over dit onderwerp te spreken.

Maar goed… dit terzijde want met deze vergelijking doe ik Sylvie een groot onrecht aan. Sylvie heeft het niet namelijk niet nodig op deze manier de aandacht naar zich toe te trekken.  Mogelijk krijgt Sylvie een lichtere kuur. Zelf heb ik ooit een lichte chemokuur gehad in de vorm van injecties. Deze kuur was nodig om een woekering tegen te gaan ten gevolge van een Mola-zwangerschap. Gelukkig behield ik mijn haar, maar was ik wel vermoeider dan normaal. Nu kan ik mij voorstellen dat er eventueel kuren  zijn om het lichaam extra fit te houden, zodat men zijn werk kan blijven uitoefenen. In het geval van Sylvie dus niet geheel ondenkbaar.

Toch hoop ik dat Sylvie in de toekomst meer openheid wil geven over het verloop van haar ziekte en de chemokuren. Een dergelijk interview komt mijns inziens beter tot zijn recht in medische voorlichtings lectuur of in één van de betere vrouwenbladen. Er zijn nu veel vrouwen die misschien valse hoop krijgen en denken dat het allemaal wel meevalt.

Voor Sylvie hoop ik oprecht dat ook zij kan volstaan met een lichte chemokuur, zoals ik die zelf heb ondergaan. Bij deze wens ik haar dan ook van harte beterschap.

Liefs,
An


An de Wit-Akkermann is moeder van twee volwassen kinderen en getrouwd met Peter. Ze is spiritueel coach en heeft een heldere en duidelijke kijk op de wereld. In 2006 schreef ze het boek
Rimpels op je Ziel over haar bijzondere levenservaringen. Door haar werk en in haar omgeving heeft ze regelmatig te maken gehad met bekende en minder bekende Nederlanders. Hierdoor heeft An een geheel eigen, maar warme kijk en visie op de wereld van de ‘Rich & Famous’. In haar columns op Glamourblog.nl zal ze deze menselijke en spirituele visie op actuele gebeurtenissen dan ook regelmatig met onze lezers delen.

Lees ook:Sylvie van der Vaart is kaal
Lees ook:Sylvie van der Vaart zonder pruik (zie foto’s!)
Lees ook:Sylvie van der Vaart wil een baby
Lees ook:‘Sylvie van der Vaart gaat vreemd!’
Lees ook:‘Sylvie en Rafael van der Vaart proberen het weer samen’

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “An Schrijft: Supervrouw Sylvie van der Vaart

 1. Jeanne

  Goed geschreven. Ik herinner me nog dat verhaal van Conny Breukhoven. Ik vond dat een ongeloofwaardig verhaal.
  Sylvie: ik heb de hele hype niet zo gevolgd. Ik kan het mis hebben maar volgens mij heeft zij het altijd over een tumor gehad en niet over kanker. Ik denk ook dat ze een lichte chemokuur krijgt,het is preventief.
  Tot in tegenstelling met Nederland en Duitsland staat hier (Spanje) niets over haar ziekte in de roddelbladen. Hier is het belangrijker nieuws dat ze zelf niet in Madrid auto durft te rijden (ze neemt altijd een taxi) en dat Damian een hele goeie nanny heeft. Mag ook wel want ze is weinig thuis!
  Ik ben het eens met je eind conclusie. Ik denk ook dat andere vrouwen hierdoor valse hoop krijgen.

    /   Reply  / 
 2. An de Wit-Akkermann

  Jeanne, op de dag dat deze column werd geplaatst, verschenen er nieuwe publicaties.
  Zij heeft als jurylid deel genomen aan het programma Das Supertalent in Duitsland.
  Tegenover het blad Bild heeft zij verklaard, gebruik te maken van een haarstukje.
  De gevolgen van de chemokuur worden dus nu ook voor haar helaas zichtbaar.
  In het programma ziet zij er inderdaad weer mooi uit.http://www.rtl.de/tv/dassupertalent08_newsdetail.php?media=video1&set_id=23732
  Zij is zonder twijfel het voorbeeld van doorzettingsvermogen en positief denken. Wanneer ik echter haar frêle lijfje zie, maak ik mij zorgen om haar vatbaarheid. Het is nu eenmaal een vaststaand feit dat de vatbaarheid voor infecties en ziektes tijdens een chemokuur enorm groot is. Zij begeeft zich nu in grote mensenmassa’s terwijl de Mexicaanse griep op de loer ligt. Wat beweegt haar deze grote risico op te zoeken? Wanneer zij werkelijk zoveel om man en kind geeft, zou het misschien verstandiger zijn deze risico’s te vermijden.

    /   Reply  / 
 3. Jeanne

  @An,dat denk ik ook.

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Sylvie van der Vaart is kaal | Glamour

 5. Clazina

  Deze dombo snakt naar publiciteit..daar gebruikt ze zelf haar ziekte voor.als ze maar in de roddelbladen staat..nu staat ze weer in de Telegraaf..onder het mom..ik heb me kaal laten plukken..onee kaal laten knippen…

    /   Reply  / 
 6. Annie

  Ik snap het ook niet, ik heb zelf borstkanker en krijg ook chemokuren en omdat ze zo zwaar zijn krijg ik ze om de 3 weken en dat is al nauwelijks te doen.
  Ik vraag me dus ook af welke kuren ze krijgt, het zijn bij mij ook preventieve kuren.
  Ik ben ook bang dat vrouwen die nog een chemo moeten ondergaan een verkeerd beeld krijgen van chemo.

    /   Reply  / 
 7. Len

  Hoezo is zij het voorbeeld van doorzettingsvermogen? Dat begrijp ik eerlijk gezegd niet helemaal. Ze heeft kanker en wordt daarvoor behandeld en gaat daar mee om. Net als elk ander mens zou doen. Er zijn denk ik weinig andere patienten die in hun bed gaan liggen huilen hoor, zeker gezien het feit dat het bij haar niet zo verschrikkelijk erg is (niet uitgezaaid) en ze beide borsten nog heeft. Dat is voor veel vrouwen anders hoor. Ik erger me eraan dat ze opeens zo opgehemeld wordt. Overdreven allemaal.

    /   Reply  / 
 8. An de Wit-Akkermann

  Voor iedere vrouw die met deze ziekte om moet gaan heb ik een diep respect. Maak het namelijk van dichtbij mee. Zij heeft minder geluk dan Sylvie. Heeft ook minder middelen om er perfect uit te kunnen zien.
  Zij kan de chemokuren absoluut niet verdragen.
  Op aanraden van de oncoloog is zij gestopt met de kuren. Dit met alle eventuele gevolgen van dien. Ook zij is erg dapper en positief.
  Het is dus ook niet de bedoeling dat ik Sylvie op een uitzonderlijk voetstuk plaats.

    /   Reply  / 
 9. Alexandra

  Ik (32 jaar) erger me kapot aan al die ‘ophemel’ verhalen over Sylvie. Sylvie heeft een redelijk lichte operatie gehad en alleen een preventieve chemo.
  Ik heb momenteel zelf ook borstkanker (met uitzaaiingen) en weet uit ervaring dat die chemokuren behoorlijk zwaar zijn!
  Mijn beide borsten zijn geamputeerd en daarnaast zijn ook nog eens alle okselklieren weg gehaald. Nu moet ik nog 7 weken bestraling volgen. Echter, net als Sylvie ben ik ‘gewoon’ blijven doorwerken, sporten en uitgaan voor zover dat kon, draag ook leuke pruikjes, en sta positief in het leven! Sylvie is echt niet de enige!!!!

    /   Reply  / 
 10. Annie

  Hoi Alexandra

  Ik heb ook geen uitzaaingen en ook prventieve chemo maar de chemo is wel zwaar, ben er elke kuur 12 dagen ziek van.
  Zou vandaag een kuur krijgen maar die is uitgesteld naar volgende week.
  Ik weet dat de chemo die je krijgt als je uitzaaingen hebt nog zwaarder is dan de gewone fec kuur en ik wil je zeggen dat ik bewondering voor je heb.
  Ik heb mijn bestralingen voor de chemo gehad dus als ik volgende week de laatste krijg ben ik tot zover klaar.

  Ik vind het trouwens ook vreemd dat er gezegd wordt dat silvy genezen is na de kuren want geen enkele arts geeft je de garantie dat je door chemo geneest, je verhoogt alleen je overlevingskans.
  Bovendien denk ik dat silvy de erfelijke bk heeft en ik heb al veel vrouwen ontmoet die daarom besluiten hun borsten te laten verwijderen.

  Ik vind dat het hele bk verhaal van Silvy nogal luchtig gebracht wordt waardoor er een verkeerd beeld ontstaat wat betreft de behandlingen.

  Het is en blijft een zware weg, al blijf ik ook positief in het leven staan en ik vind elke vrouw de borstkanker krijgt en in de behandelingen gaat sterk, hoe je ook reageert op de chemo.

    /   Reply  / 
 11. An de Wit-Akkermann

  Beste Alexandra,
  Natuurlijk is Sylvie niet de enige en is zij allerminst zielig. Zij is echter als bekende Nederlander het gezicht geworden van deze vreselijke ziekte. Je kunt de ophef rondom haar persoon ook positief bekijken ook al zal het jouw leed niet verzachten. Je hoeft het ook niet eens te zijn met de manier waarop zij zich nu profileert. Het maakt vele jonge vrouwen echter nog meer alert.
  Persoonlijk zie ik hier een leerzame les in. Ook al ben je nog zo rijk, succesvol beroemd en knap uiteindelijk ben je net zo kwestbaar als een ieder ander. Kort geleden had ik een gesprek met iemand waarbij de borstkanker pas geleden was ontdekt.
  Totaal verbijsterd vertelde zij mij dat ze pas haar ogen had laten liften. Zij streefde net als Sylvie naar perfectie. Ze werd nu keihard geconfronteerd met het feit dat ook zij dit niet zelf in de hand had.
  Sylvie zal net zo angstig zijn als alle andere vrouwen die dit overkomt.
  Alexandra, ik wens jou en alle andere vrouwen heel veel sterkte, beterschap en een hele mooie toekomst.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>