Sharon Schrijft: AIDS en Apartheid in Zuid-Afrika

Terwijl ik dit blogje aan het tikken ben zit ik in midden in de soundcheck van de kersttour waar ik aan meedoe. De komende twee weken mag ik fijne kerstliederen zingen op diverse locaties in Nederland. Erg leuk om dit te combineren met Popstars en de losse optredens die ook voor de boeg liggen. Ieder jaar merk ik weer opnieuw dat dit de meest drukke tijd van het jaar is voor mij als zangeres, maar als ik heel eerlijk ben dan is dit ook gewoon puur genieten.

Al een paar jaar begint deze kerstperiode voor mij op 1 december. Op 1 december is het Wereld AIDS Dag. Dan staan landen stil bij de grote impact die HIV/AIDS heeft en worden er overal ter wereld acties en concerten georganiseerd. Nog steeds sterven er heel veel mensen door AIDS en heerst er veel onwetendheid. Er zijn nog steeds mensen die bijvoorbeeld denken dat je AIDS kunt krijgen door iemand aan te raken die het virus heeft… of dat je genezen kunt worden van AIDS door sex te hebben met een maagd… dat soort wazige ideeen. Super belangrijk dus om hier de juiste informatie over te geven.

Afgelopen 1 december was ik op uitnodiging van het “Africa Centre for HIV/AIDS Management” (wat onderdeel is van de universiteit van Stellenbosch) in Kaapstad (Zuid-Afrika) voor het World AIDS Day Gala in het Artscape Opera House. Dit is nou een voorbeeld van zo’n concert dat aandacht besteed aan de AIDS problematiek. Onder begeleiding van een groot orkest en een koor dat bestond uit wel 130 personen mocht ik een aantal songs zingen. Het was echt een avond om niet te vergeten.

Het leuke van de trip was, dat we overdag lekker vrij waren. Samen met Gilbert heb ik een tour gedaan in Kaapstad in zo’n rode dubbeldekker. Het was heerlijk! Gilbert gedroeg zich als een ware toerist met camera en al. De tour ging langs Waterfront naar de Tafelberg en van daar weer naar het strand (Camps Bay). Onderweg zijn we nog gestopt bij het “District 6″ museum, erg indrukwekkend om te lezen wat “apartheid” heeft gedaan met een land. Voorheen dacht ik altijd dat het heel zwart/wit was, maar na een bezoek aan dat museum weet ik wel beter. Er waren in die tijd – net zoals nu – “gemixte” gezinnen. Gezinnen waarbij niet werd gekeken naar huidskleur, maar waar mensen verliefd waren geworden op elkaar en samen een leven opbouwden en die gezinnen werden letterlijk uit elkaar getrokken door apartheid. Erg heftig om dan de verhalen van die mensen (en vele anderen) te lezen in dat museum. Ik kan je zeggen dat wij, Gilbert en ik, daar erg stil van werden. Meer foto’s van Zuid-Afrika vind je op mijn Facebook-pagina.

Terug in Nederland was het alweer tijd voor mijn tweede liveshow bij Popstars. Nu had ik heel veel foto’s gemaakt tijdens de repetities e.d. maar helaas heb ik mijn camera laten liggen en kan ik niets met jullie delen. Maar gelukkig ben ik wel door naar de volgende ronde! 20 december mag ik weer, ik hoop dat ik dan mijn camera heb gevonden en anders hoop ik heel erg dat ik een nieuwe camera krijg van Gilbert

Afgelopen dinsdag waren de Radio Bitches Award, de award-show voor de radiovrouwen voor en achter de schermen. Samen met mijn Popstars-collega’s waren we uitgenodigd om daar aanwezig te zijn. Ook erg leuk om hun een keer tegen te komen buiten studio 22 en zonder de stress van repetities en opnames. Morgen is ook weer een bijzondere dag, want dan komt “Huizenjacht” bij ons thuis filmen. De afgelopen dagen hebben we hard ons best gedaan om nog wat nodige punten op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten en met dank aan schoonzus en schoonpa zijn we een heel eind gekomen. Vanavond na het concert nog de nieuwe gordijnen ophangen en dan snel slapen. Denk dan niet dat het al af is, want er zijn nog een hoop ‘punten’ te zetten, maar stap voor stap komen we er wel en wordt het steeds meer ons huisje. Zodra ik weet wanneer het wordt uitgezonden, laat ik het jullie weten. Dan kan je meteen een beetje meekijken in ons huisje

Nou, tot over twee weken maar weer!

Liefs,
Sharon

Lees ook:Sharon Schrijft: Zuid Afrika
Lees ook:Sharon Schrijft: Concerts & Shopping
Lees ook:Sharon Schrijft: Spamalot in het eh… Nieuwe Luxor?
Lees ook:Sharon Schrijft: Christmas & Family
Lees ook:Sharon Schrijft: Valentijn en meer…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>