Sharon Schrijft: BUENOS DIAS EL SALVADOR!

Terwijl ik dit blogje schrijf zit ik in het vliegtuig van San Salvador naar Los Angeles. Over een paar uur landen we op LAX en vliegen we door naar ons vakantie adres… Hawaii!

De afgelopen tien dagen was ik samen met manlief en een groep Compassion ambassadeurs in het prachtige El Salvador. Ons doel was zoveel mogelijk projecten te bezoeken zodat we met eigen ogen konden zien wat Compassion hier doet. En wat ze doen is veel, heel veel. In tien dagen tijd hebben we zo’n 2000 kinderen gezien uit verschillende delen van El Salvador. Allemaal kinderen die leven in armoede en die zonder Compassion hoogstwaarschijnlijk niet de kans zouden hebben om aan deze armoede te ontsnappen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de kinderen thuis leven door een aantal huizen te bezoeken en ik heb diezelfde kinderen zien stralen op een project terwijl ze les kregen en ons een demonstratie gaven van hun werk. Twee tot drie keer per week gaan de kinderen naar een project en krijgen daar huiswerkhulp, cursussen en eten. Compassion helpt niet alleen de kinderen maar ook de ouders. Als er bijvoorbeeld geen geld is voor schoolboeken/schoolspullen  dan voorziet Compassion daarin. Of als de ouders zonder inkomsten zitten omdat bijvoorbeeld de maïsoogst is mislukt dan helpt Compassion ook.

Cursussen die o.a. worden gegeven zijn computerles, naailes, muziekles, opleiding schoonheidsspecialist, kappersopleiding, kippenboerderij en agrarische les. Waarom hebben ze dit nog nodig als de kinderen al naar school gaan? Naar school gaan in El Salvador is heel wat anders dan naar school gaan in Nederland. Zo zijn er bijvoorbeeld geen computers op school. Toen ik in groep 8 van de basisschool zat kregen wij voor het eerst een computer in de klas en dat is inmiddels 15 jaar geleden… In een tijd waar bijna alles digitaal wordt gedaan lijkt het me verstandig dat deze kinderen ook om leren gaan met computers.

Een vervolgopleiding doen is voor veel jongeren onbetaalbaar dus heeft Compassion een nieuw sponsorprogramma bedacht: LDP. Leadership Development Program. Kinderen die het goed doen op school en goede leiderschap kwaliteiten hebben krijgen via het dit programma de kans om te gaan studeren. Hoe vet is dat! Dan kom je uit de armoede en dan studeer je om bijvoorbeeld dokter te worden. Tijdens ons verblijf hier in El Salvador hebben we een aantal van deze LDP studenten ontmoet. Stuk voor stuk jongeren die in armoede leven en veel hebben meegemaakt. Ook hebben ze een gedrevenheid waar je ‘U’ tegen zegt. Hoe geweldig zou het zijn als deze jongeren later vanuit hun positie als dokter, techneut, ingenieur, leraar, politicus et. andere kinderen kunnen laten zien dat je afkomst niet je toekomst bepaald. Dat het mogelijk is uit armoede te ontsnappen en een menswaardig bestaan te hebben.

Ik ben verliefd geworden op de mensen hier. De El Salvadorianen zijn warme, lieve en sterke mensen. Dat moet je ook wel zijn als je een twaalf jarige burgeroorlog hebt doorstaan en weet te overleven in extreme armoede. Ik kijk met een warm en gerust gevoel terug naar ons bezoek aan Compassion El Salvador. Dit land staat een hoopvolle toekomst te wachten.

Liefs,
Sharon

PS Kijk voor meer info over Compassion op www.compassion.nl

Lees ook:Sharon Schrijft: vakantie- en huwelijksperikelen
Lees ook:Sharon Schrijft: Win kaarten voor mijn DVD opname!
Lees ook:Nick & Simon ambassadeurs Edukans
Lees ook:Sharon Schrijft: Waikiki, here we come!
Lees ook:Sharon Schrijft: Amazing Grace

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>