Nieuwe Nissan Qashqai: een kaskraker

Automerken hebben het zwaar op het moment. Iedereen houdt de hand op de knip en met de aanschaf van een nieuwe auto wordt gewacht of men koopt tweedehands. Alle merken timmeren daarom flink aan de weg met nieuwe modellen. Zo ook Nissan, die de nieuwe Nissan Qashqai heeft gelanceerd. En hiermee zou Nissan best wel eens een succesverhaal in handen kunnen hebben.

De Nissan Qashai was in zijn vorige uitvoering namelijk al een flinke ‘kaskraker’. Van deze uitvoering werden er in her eerste jaar al meer dan 5.500 verkocht. In het topjaar 2009 verkocht Nissan er zelfs meer dan 6.000 en die doelstelling wil Nissan met de nieuwe Qashqai graag weer behalen. Nissan hoopt de 6.000 exemplaren voor maar liefst 40% aan zakelijke klanten te slijten. Hiervoor zetten zij de Qashqai dci 110 in, die geniet van 20% bijtelling.

Laten we de nieuwe Nissan Qashqai eens bekijken. Hij is lager, breder en langer dan zijn voorganger. Hierdoor krijgt hij een dynamischer uitstraling. De ruimte voor- en achterin is dan ook meer dan prima te noemen. De nieuwe Qashqai is ruimer geworden dan zijn voorganger. Ook de kofferruimte werd met 30 liter vergroot. Was de vorige uitvoering van de Qashqai al een publiekstrekker, dan is deze dat ongetwijfeld nog meer. De Qashqai heeft een prettig dashboard dat lekker overzichtelijk is. Ietsje minder knoppen, dat had van ons wel gemogen, maar het is allemaal prima bedienbaar. Daarnaast biedt de Qashqai een stel heerlijke, stevige stoelen, die ideaal zijn voor lange ritten en dat is iets waar deze auto zich dan ook uitermate goed voor leent.

De Nissan Qashqai is verkrijgbaar vanaf 23.150,- euro en zal verkrijgbaar zijn met drie verschillende motoren: een benzinemotor, de 1.2 DIG-T (115 pk, 190 Nm). Verder een 1.5 dCi viercilinder dieselmotor (110 pk, 260 Nm, 20% bijtelling) en een 1.6 dCi (130 pk, 320 Nm). Voor laatstgenoemde tel je wel iets meer dan 30.000 euro neer. Wij testten ze alle drie en vonden de benzinemotor toch het prettigst om mee te rijden. De dieselmotoren trokken niet zo lekker op en maakte weinig vaart, flink toeren maken in de lage versnellingen om rap in te kunnen halen dus. Vergeet dus een sportieve rijstijl, maar daar is deze auto dan ook niet voor bedoeld. De wegligging van de auto is uitermate goed. De auto voelt heel stabiel en stuurt prettig. Later dit jaar komt er overigens ook nog een 1.6 benzinemotor Qashqai. Daar zouden wij dan wellicht even op wachten. Met panoramadak, want dat oogt altijd net even wat lichter en ruimer in een auto.

Ook deze Nissan kent weer een sterk staaltje aan veiligheid. Zo biedt Nissan in de nieuwe Qashqai de Around View Monitor (voor perfect zicht rondom), Park Assist (de auto parkeert bijna vanzelf je auto zonder schade), Brake Assist, Front Collision Avoidance (de auto remt vanzelf af bij bumperkleven) en, het wat ons betreft licht irritante, Lane Departure Warning (rijbaanassistentie, geeft een piep als je over de lijn gaat). Maar dat laatste is gelukkig gewoon uit te zetten.

Ook Nissan gaat mee met zijn tijd en biedt NissanConnect, waarmee je enkele apps voor smartphone kunt gebruiken en bijvoorbeeld kunt zoeken met Google of de route uit te stippelen op jouw computer en dan naar de auto te sturen. Reuze handig!

Het zal niet meevallen het succes van de vorige Qashqai te evenaren. Zeker niet in deze moeilijke tijd. Toch denken wij dat de nieuwe Qashqai een commercieel succes wordt, zeg maar gerust een kaskraker. De auto leent zich uitermate als gezinsauto voor gezinnen met jonge kinderen en zal wellicht nu ook een groep zakelijke rijders aan gaan spreken.


Foto’s: Angel Mulder (klik op de thumbnails voor grotere versies)

Lees ook:Nissan Note: een ‘kleine’ auto met grote verwachtingen
Lees ook:Infinity komt naar Nederland
Lees ook:Mazda CX-5; een zuinige, veilige Crossover SUV
Lees ook:Glamour Auto-test: VW Golf Cabriolet 1.6 TDI BlueMotion
Lees ook:wHeels: Hyundai i10 – Het trauma voorbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>