Peugeot 308 SW: Sportieve en ruime klassebak

Het leuke aan bloggen over auto’s is dat we buiten het testen van allerlei nieuwe bolides om ook nog eens regelmatig naar het buitenland mogen om daar in de nieuwste blinkende vierwielers te rijden. Persreisjes, we houden ervan! Zo werden we onlangs in april uitgenodigd door Peugeot om met een select groepje autojournalisten naar LeTouquet, oui oui dans La France, af te reizen om daar kennis te maken met Peugeot´s nieuwste flitsende voiture dé 308 SW. Benieuwd hoe zo’n testreis verloopt? Hieronder kun je er alles over lezen.

Vooraf heb ik van Peugeot een mail ontvangen met daarop de persreis van de eerste tot de laaste minuut uitgestippeld. Zo weten we precies waar we aan toe zijn. Op het moment dat ik me op het vliegveld in Rotterdam meld, ontdek ik dat ik de enige vrouw ben die op pad gaat met 18 autojournalisten. In het begin kijken ze me ietwat vreemd aan. Gelukkig heb ik vandaag geen hoge hakken aan, maar stoere boots. Wij, de dames van wHeels bekijken nieuwe bolides van een geheel andere kant. Daar vrouwen tegenwoordig ook hun eigen boterham verdienen en/of thuis sowieso de broek aan hebben, is ook onze mening – op autogebied – enorm belangrijk geworden. Op het vliegveld stel ik me netjes aan iedereen voor en gelukkig blijken de heren enorm mee te vallen. Er worden wel wat grappen over vrouwen en autorijden gemaakt, maar ik kan er net zo hard om mee lachen.

Met een privé vliegtuig worden we opgehaald om vervolgens in Le Touquet een korte presentatie over de route die we ´s middags met twee types 308 SW gaan rijden. Buiten staan een kleine dertig blinkende spiksplinternieuwe Peugeots op ons te wachten. We mogen die middag twee types testen een handgeschakelde Pure Tech 1.2 e THP van 130pk en de 150pk 2.0BlueHDi met 6-traps-automaat. Dat belooft wat!

Het eerste parcours bedraagt ongeveer 145 km. We beginnen met de 6-traps-automaat. Op het eerste gezicht vind ik de 308 SW een stoere en ruime bak. Het is een stationwagen.  Stationwagen én stoer, hoor ik je denken, ja de 308 SW mag er echt zijn. Hij oogt flink en heeft binnenin behoorlijk VEEL ruimte. Ook degenen die achterin zitten, baden in zeeën van space.  Ideaal voor je gezin of om met vriendinnen ’n weekendje mee weg te gaan. De kofferbak is gigantisch groot! Als het moet, kun je er zelfs twee exen in kwijt

Voordat we van auto wisselen brengen we een bezoek aan een Peugeot fabriek. Enorm interessant om te zien hoe een motorblok gebouwd wordt. De kwaliteit & de veiligheidsvoorschriften waaraan elk exemplaar moet voldoen grenzen aan perfectie. Daarna mogen we de schakelbak testen. Ook de handgeschakelde bak , rijdt chill en schakelt uiterst soepel. Om verliefd op te worden. Het tweede parcours van 132 km vliegt gewoon voorbij. Het sturen / rijden gaat bijna vanzelf, wat een feest dit type.

De 308 SW is bedoeld voor actieve stellen, met en zonder kids, mensen die hun auto intensief gebruiken. Hij ziet er sportief, stoer en elegant uit, levert je comfort en rijplezier. De koplampen zijn supersexy en uitgerust met  31 LEDlichtjes per koplamp. De achterlichten hebben een C-vorm en dat geeft de auto een dynamische uitstraling.

De i-Cockpit binnenin bestaat uit vier elementen: een superklein stuurwiel (daar houden de Fransen van!), een hooggeplaatst instrumentenpaneel opdat je je als bestuurder goed op de weg kunt concentreren, een hoogwaardige centrale middenconsole en een groot Touch screen. Het dashboard oogt stijlvol doordat het van hoogwaardige materialen is gemaakt en het is bovendien lekker minimalistisch. Less is more gaat hier duidelijk op. Ook heeft de 308 SW een heerlijk groot glazen dak. De zon komt hierdoor goed binnen, maar als je dat lastig vind, kun je een elektrisch bedienbare zonnescherm gebruiken.

Magic Flat
Het coole aan de Peugeot 308 SW is dat hij standaard is uitgerust met een speciale  ”Magic Flat” achterbank. Dit systeem biedt de mogelijkheid om beide delen van de achterbank met behulp van twee hendels aan de beide zijkanten van de kofferruimte in één keer neer te klappen.

Lief voor het milieu
De 308 SW wordt bovendien geleverd met uiterst geavanceerde, sterke en schone benzine- en dieselmotoren die alle voldoen aan de Euro6-normen, uniek in deze klasse. Er zijn benzinemotoren met vermogens van 130 pk tot 155 pk en een CO2-uitstoot vanaf 109 g/km.  Diesels zijn er met vermogens van 92 pk tot 150 pk met een opvallend lage CO2-uitstoot. De schoonste motor is de 1.6 liter BlueHDi 120 pk, gekoppeld aan een handgeschakelde 6-versnellingsbak die gemiddeld slechts 3,2 l/100 km verbruikt, wat resulteert in een uitstoot van slechts 85 g CO2 per km. Een absoluut record in dit segment en goed voor 14% bijtelling.

Megaklein stuurtje
Het stuurtje is heul heul klein en daardoor zeer compact (351 mm x 329 mm). Hij ligt goed in je handen en reageert op elke beweging. Ik vind het prettig. Via de touchscreen kun je de volgende zaken bedienen: airconditioning, rijhulpen, multimedia, navigatie, telefonie, PEUGEOT ConnectApps en de instellingen van de auto. Er zijn zeven toetsen die rechtstreeks toegang geven tot deze functies. De gegevens zijn gemakkelijk op te vragen en worden steeds op twee pagina’s weergegeven. Ook ik (net zo technisch als een bosje rozen) begrijp het.

Waarschuwing bij kans op een aanrijding
Het allermooist aan de Peugeot 308 SW vind ik de functie de ‘Waarschuwing bij kans op een aanrijding’  dat is dus een hoorbare en zichtbare waarschuwing die aangeeft dat je moet remmen om een aanrijding te voorkomen. Ook ideaal is de ‘Dodehoekbewaking’, zodra iemand in je dode hoek komt, gaat er een lichtje in je spiegel branden. Verder was degene die wij getest hebben uitgerust met een actieve parkeerhulp. Deze is overigens leverbaar vanaf uitrustingsniveau 3 (dus niet standaard dames)

Scan my Peugeot
Wat ook supervet is, is dat er een nieuweSmartapp is die “Scan My Peugeot” heet. Hiermee kun je het digitale instructieboekje van je PEUGEOT 308 SW raadplegen. Dankzij de beeldherkenning je met je smartphone een foto maken van een onderdeel van de auto en het systeem zoekt dan automatisch de functiebeschrijving van het desbetreffende systeem of de betekenis van een controlelampje.

 De nieuwe PEUGEOT 308 SW kun je per direct bestellen. Vanaf € 21.400

Tekst & Foto’s: Monika van der Marel

Lees ook:wHeels: de nieuwe Peugeot 308
Lees ook:wHeels: Peugeot RCZ RRRRRRrrrrr
Lees ook:Mazda CX-5; een zuinige, veilige Crossover SUV
Lees ook:wHeels: Peugeot RCZ – Love at first ride
Lees ook:Peugeot onthult de RCZ R… WOW!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>