Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady

Begin maart lag het plots in de winkel, zonder aankondiging: het boek Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady geschreven door journalist Eric Smit (o.a. Quote en De Pers). Dat het boek zonder veel tamtam in de winkel lag is met een reden. De uitgever en schrijver vermoedden al dat Nina Brink de publicatie van het boek koste wat het kost tegen zou proberen te houden.

Achteraf probeerde Nina het boek nog uit de winkels te krijgen, maar die strijd verloor deze succesvolle dame. Vanaf de vierde druk zal slechts een passage over haar dochter komen te vervallen. Nina Brink noemt het boek zelf ‘fantasy’, ontsproten uit het brein van de schrijver. Dit ‘sprookjesboek’ wilden wij dan ook zeker even lezen…

Nina Brink was de hoofdrolspeelster in de geruchtmakendste introductie die de Amsterdamse Effectenbeurs ooit beleefde. Op het hoogtepunt van de internetbubbel werd haar zwaar verliesgevende bedrijf World Online kortstondig op 47 miljard euro gewaardeerd. Nina was even de meest begeerde vrouw van Nederland. Maar de liefde van het publiek sloeg abrupt om in haat toen de koers instortte en toen bleek dat Nina zelf de meeste van haar aandelen enkele maanden eerder al had verkocht. Daarmee eindigde voor haar de beursgang in een tragedie: wel het geld, niet het aanzien.
Deze onthullende reconstructie van haar loopbaan toont niet alleen het beeld van een op rijkdom en status beluste zakenvrouw, maar ook dat van haar grenzeloos opportunistische omgeving. Managers, ondernemers, artiesten, politici, advocaten en bankiers: velen dachten beter van haar te kunnen worden. Sommigen waren ook bereid daarvoor grote offers te brengen.

Ondanks dat het een flinke pil is, leest het boek makkelijk weg. Het is naar onze mening een knap staaltje onderzoeksjournalistiek dat rijk gedocumenteerd is en ook zijn bronnen vermeld. Het boek getuigt zeker van een hoge mate van lef. Eric Smit heeft het toch maar aangedurft om de strijd tegen deze ‘powerlady’ aan te gaan. Daarnaast geeft het boek ook een interessante kijk op het ontstaan van het Internet en de kennis daarvan die ontbrak bij mevrouw Brink, dat volgens het boek uiteindelijk min of meer voor de val van World Online zorgde. Na het lezen van het boek krijgen wij alleen maar nog meer onbegrip voor Pieter Storms, de huidige echtgenoot van Brink. Hoe heeft deze in onze ogen charmante man in hemelsnaam op deze vrouw kunnen vallen? Zou de term golddigger ook op mannen van toepassing kunnen zijn? Hoe dan ook, het boek is een absolute aanrader.

Nina, de onweerstaanbare opkomst van een power lady
Uitgeverij Prometheus
ISBN 978 904 461 4657

Lees ook:Nina Brink niet blij met biografie
Lees ook:Pieter Storms sloeg Jort Kelder na uitzending DWDD
Lees ook:Wie vind jij de meest charismatische vrouw?
Lees ook:Mystery Popstar paars is dochter Robert ten Brink
Lees ook:Julia Samuël heeft ernstige vorm van botkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>