Dave’s Column: Nederland “Op zoek land”…

Afgelopen weekend kwam ik, al zappend, langs onze laatste “op zoek” aanwinst op tv: My name is Michael. Geloof het of niet, maar in een co-productie met België gaan wij op zoek naar een Michael Jackson representant… Mensen tussen de 7 en 84 jaar gaan Michael zingend en dansend proberen te impersoneren.

Dat zingen is nog tot daar aan toe, want we zijn al gewend aan Idols, Popstars, X Factor, Tarzan en Mary Poppins, dus we weten inmiddels al hoeveel niet talenten ons land herbergt. Dat zingen wordt in My Name Is Michael doorgaans dus net zo kut gedaan als bij die andere programma’s! Met plaatsvervangende schaamte zit je weer te kijken naar idioten die van hun ouders hebben gehoord dat ze wel heel goed kunnen zingen en er uiteraard niets van snappen wanneer een vakjury hen aanraadt vooral hun huidige werk nog niet op te geven. Tot zover het zingen…

Maar tot overmaat van ramp moeten de kandidaten in My Name Is Michael ook nog eens dansen als The King of Pop en daar gaat iedere vergelijking scheef! Ik heb niets tegen Belgen, integendeel, maar Belgen die Michael Jackson nadoen gaat zelfs mij te ver. “D’n Michael ies al mijn ganse leven d’n tofste gast die ik ken” klinkt uiteraard voor geen meter.

Michael Jackson, hoe je het wendt of keert, is een legende, die moet niet nagedaan worden door Wim uit Breda of Pol uit Waregem. De kandidaten zijn, zoals gebruikelijk, over het algemeen, losers, nietskunners, tangverlossingen en stuitliggingen. Zij stropen iedere talentenjacht af op zoek naar erkenning. Je kunt bij de meesten ook zien dat Michael Jackson hun laatste strohalm is. Overal weggestuurd en door een jury gefileerd. Mislukt als Michael Bublé, Beyoncé, Whitney, Britney en weet ik welke artiesten ze nog allemaal geweld hebben willen aandoen met hun non talenten.

Om maar te zwijgen over de ouders die deze fijnerikken verwekt hebben! Zwaar fanatieke idioten, pushers en ander lowlife die het zelf nooit gered hebben in de maatschappij en die met een vietnam-syndroom hun kroost staan aan te moedigen om vervolgens in een oceaan van onbegrip het pand weer snel te moeten verlaten. “Onze Jeff doet d’n Michael al 12 jaar na en ies seffens nog uitgeroepen tot beste Michael van Harelbeke” Ze snappen er werkelijk niets van!

Los van het feit dat de kandidaten denken als Michael te kunnen zingen en/of dansen hebben zij de sneue gewoonte om zich ook te proberen te kleden als MJ. Dat nichterige handschoentje aan, debiele glittersokjes, de onvermijdelijke hoed en hup, daar is de transformatie… niet!!! “It don’t matter if you’re black or white”, natuurlijk maakt dat wel uit! White men can’t jump! Blanke mensen moeten niet hardlopen, rappen, basketballen en al zeker niet Michael Jackson na gaan doen! En wanneer ze dat dan toch willen doen moeten ze er voor zorgen dat dat in achteraf zaaltjes gebeurt en zeer zeker niet wanneer ik naar de tv kijk!

Natuurlijk zit Albert Verlinden te kirren wanneer er een goed gebouwde Nubische god staat te draaien met zijn heupen voor zijn neus. Tuurlijk ziet Albert al een privé-auditie in huize Verlinden, maar zo’n persoon engageren voor een musical? Never nooit dus! De zoektocht naar de MJ van de lage landen is triest. Wij hebben niemand die ook maar op 100 meter in de buurt komt bij Michael Jackson, not even close! Je wordt de laatste maanden al dood gegooid met films, verzamel cd’s, posters, boeken en documentaires over dit ietwat plausibele mens, maar laten wij in hemelsnaam geen Belgische of Nederlandse Michael Jackson gaan voortbrengen.

Michael Jackson is dood, net zo dood als Elvis!
Die mensen hebben muziek nagelaten en op die manier kun je nog van hen genieten. Wij hebben de artiesten die we verdienen en dat moeten we onder ogen komen. Wij hebben het Tros muziekfeest en België heeft het Swingpaleis.
Wij hebben de nationale dorpsgek Bauer en België heeft Eddy Wally. Die schaamte komen we al nooit meer te boven!

DAVE

Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Lees ook:Britain’s Got Talent-kandidaatje zingt tijdens Memorial Jackson
Lees ook:Dave’s Column: Het Gooi…
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?
Lees ook:Dave’s Column: Sint Overkill
Lees ook:Dave’s Column: De boze Sint…

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Dave’s Column: Nederland “Op zoek land”…

 1. An de Wit-Akkermann

  Dave, je hebt volkomen gelijk. Ook ik word doodmoe van al die talentenjachten. Bij gebrek aan orginaliteit krijgen wij het ook nog eens in tweevoud voorgeschoteld. SBS en RTL4 zijn elkaar voortdurend aan het kopiëren. Nadat Albert Verlinde Michael Jackson tot de grond toe heeft afgebrand, zit hij nu kirrend achter de jurydesk omdat hij geld verdiend aan Michael en al deze kanslozen mensen. Regelmatig verkondigt hij in RTL Boulevard dat dit programma zijn idee is. Eureka!! De kijkcijfers zijn steeds weer hoog. Dat zegt dus iets over de gemiddelde Nederlandse kijker. We zijn inderdaad diep gezonken.
  Laat die mensen hun imitaties lekker tussen de schuifdeur houden of filmpjes voor You Tube maken.

    /   Reply  / 
 2. Dirkje van Bennekom

  Hoi DAVE. Erg gelachen om je column vandaag. En zo waaaar! We zitten in het kopieer-tijdperk, bij gebrek aan eigenheid. Ik denk dat ‘My name is Jesus’ en ‘De nieuwe Streisand’ nog wel gaan volgen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Maar wie zet je in genoemde gevallen in de jury he? Groet van Dirkje

    /   Reply  / 
  1. Laatbloeier

   Hahaha, bij ‘My name is Jesus’ zit Albert Verlinde vast niet in de jury. Dan doet hij zelf mee!!!

     /   Reply  / 
 3. Laatbloeier

  Dat we bij gebrek aan beter de ene na de andere talentenjacht krijgen voorgeschoteld is zonder meer waar. Normaal gesproken kijk ik er niet naar. Maar als je van Michael Jackson, zijn muziek en dansmoves houdt, is het wel leuk om juist die kinderen ermee bezig te zien. Michael zou dat zelf ook leuk gevonden hebben, of ze nou goed zijn of niet. En je hebt vast Mika niet gezien, dat geadopteerde Braziliaanse jongetje; hij kwam als laatste. Die kon dus wel degelijk zingen en dansen. Maar ja, wel Braziliaans dus.

    /   Reply  / 
 4. Monique

  Ik behoor dus tot dat diep gezonken publiek, dat zo af en toe zo’n talentenjacht op tv bekijkt. Shame on me! Volgens mij is tv toch echt bedoeld voor ontspanning, afleiding, lering en vermaak. En passend bij mijn zin valt er altijd wel iets te zien dat daarbij past. Ik heb de ene dag zin in actualiteiten, discussies en diepgang, en na een lange vermoeiende dag kan ik zin heb in iets dat puur (leed)vermaak is. Er zijn zoveel zenders,er is zoveel keus dat er voor ieder wel wat wils is. En als je iets niet wilt zien, dan zap je toch gewoon weer verder?

  Ik heb overigens wél moeten lachen om je column!

    /   Reply  / 
  1. An de Wit-Akkermann

   Sorry Monique wanneer jij je aangesproken voelt. Je hebt gelijk dat er voor ieder wat wils te bekijken is. Maar heb jij nu ook niet af en toe het gevoel dat je in herhaling valt? Wat mij het meeste stoort is het feit dat er mensen bewust voor joker worden gezet zodat anderen daar mee kunnen scoren. Ze worden tot in het diepst van hun ziel gekrenkt. Mensen die dit leuk vinden, zijn in mijn ogen inderdaad diep gezonken. Het dorpsplein is verplaatst naar de televisie. Ook ik heb de eerste twee seizoenen met belangstelling bekeken. Daarna kon het mij gewoon niet meer boeien en ging ik mij ergeren aan de arrogantie van de panelleden. Een serieuze talenten show zoals Op zoek naar Mary Poppins kan ik gelukkig nog wel waarderen. Hier gaat het om echte vakkundigheid.

     /   Reply  / 
   1. Laatbloeier

    Bij de eerste uitzending van ‘My name is Michael’ werden er geen kandidaten afgekraakt. Die donkere jongen die zijn emoties niet onder controle had, had van mij nog wel een tweede kans mogen hebben, maar helaas. Mogelijk terecht, de showbizz is hard. En zelfs Albert Verlinde gedroeg zich fatsoenlijk, maar ik ben wel benieuwd hoelang hij dat volhoudt.

      /   Reply  / 
 5. Monique

  @ Ann, ik voel me niet zozeer persoonlijk aangesproken hoor, maar wilde wel even ook een andere kant belichten. En wat betreft ‘op zoek naar Michael’,daarvan is bij mijn weten de voorselectie (waarbij mensen écht voor schut staan!) niet uitgezonden. Natuurlijk vallen we in herhaling, maar het is net als met de roddelbladen: blijkbaar is er vraag naar.

    /   Reply  / 
 6. T1jo

  Deze blog vind ik echt stuitend. Ik geloof dat degene die dit schreef zelf ook in een stuitligging heeft gelegen. Zoals je over mensen schrift is echt zonder enig respect, zelf voor Michael.

  Dat mensen Michael nadoen, is al zo oud als de play back show. Dat Albert Verlinden er geld aan wil verdienen is ook al triest genoeg. Schijnbaar heeft hij geen originelere ideeën. Dat iemand mensen de grond in schrift in blogs is ronduit net zo laag bij grond als waar hij zelf de mensen voor uitmaakt. Aangeboren en andere afwijkingen erbij halen en stuitliggingen, echt ziek naar mijn mening als je zo over mensen schrijft.

  Ik hoop dat je er trots op bent… voor 5 minuten….

    /   Reply  / 
 7. Gino Guiseppe

  Aparte reactie voor iemand die zelf talentscout is voor ‘the voice of Holland’ ….. maar dat is natuurlijk compleet anders! Damn you can be a pain in the ass….

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>