Dave’s Column: De boze Sint…

U heeft het natuurlijk ook allemaal al mee gekregen; er struint een boze Sinterklaas door ons (film)land. Dick Maas, bekend van “De Lift”, heeft een nieuwe film gemaakt die eenvoudigweg “Sint” getiteld is. “Sint” is een komische horrorfilm, die gaat over een bloeddorstige Sinterklaas die kinderen onthoofdt. Het zat er natuurlijk aan te komen, je kon er op wachten na 128 Kerstman-varianten, dat dat andere grijs bebaarde paasei een keer aan de beurt was. Ik vind het een lollig gegeven; een gruwel-Sinterklaas die eens niet, volgens het protocol, in zijn boek kijkt en je op schoot neemt, maar stoute kinderen wat inkort vanaf de nek alvorens hen in de zak mee te nemen naar Spanje, ik had het zelf kunnen bedenken….

Johan Nijenhuis, bekend van “Costa”, heeft zich opgeworpen als de André Rouvoet van misdeelde kinderzieltjes en gaat als sneue moraalridder ten strijde tegen de “ongewild gruwelijke beelden” die kinderen te zien kunnen krijgen bij het aanschouwen van de filmposter. Ouderorganisatie “Ouders en Coo” (wie kent hen niet?) en duizenden andere Nederlanders met teveel vrije tijd hebben een klacht ingediend bij de reclamecode commissie om al dit walgelijks een halt toe te roepen.

Uiteraard maak ik me daar weer druk over. Er is doorgaans al onwijs veel moord, doodslag en verkrachting in de bioscoop. Een beetje Schwarzenegger film heeft een bodycount van rond de 150 uit elkaar gereten borstkassen, ingeslagen schedels en “Columbian neckties”.  Stallone doet alles nog met de blote hand in “Rambo” en Will Smith kijkt ook niet op een lijkje meer of minder. Maar de Sint! Het voorbeeld van goedheiligheid, dat kan echt niet volgens die mierenneukende muggenzifters in ons land.

Sinterklaas is sowieso de grootste leugen en desillusie uit je kindertijd. Na jaren van bangmakerij voor de toorn van die grijze seniele gek en Zwarte Piet vertellen je ouders je doodleuk dat ze niet eens bestaan! Na jaren van zingen voor de open haard of een kachel (wel eens een man via een gesloten buizensysteem je huis binnen zien komen?) kom je erachter dat het gewoon een boekhouder of hovenier is die een kostuum gehuurd heeft en, zwart, wat bijschnabbelt in de eerste week van December of zoals Toon Hermans al zei: “Ik kom uit Spanje zei de gek, uit de kroeg kwam ie….!”

De film “Sint” is geniaal gemaakt; een obscure Sinterklaas met verduisterd gezicht hanteert een staf die eruit ziet als de sikkel van Magere Hein (geen familie van Albert) en rijdt op een chagrijnige variant van “Americo” over de daken om de klierige kindjes anno nu eens een echt lesje te leren in plaats van de afgezaagde roe te geven. Dat had ie veel eerder moeten doen!

Kinderen in 2010 zijn al lang niet meer die leukerds die mensen vaak voor ogen hebben als ze zich gaan vermenigvuldigen. Kinderen anno nu, uitzonderingen daar gelaten, zijn verwend, vet, vervelend, hebben een grote rotsmoel en dulden geen tegenspraak of ouderlijk gezag.

Is het geen heerlijk idee dat er een “Sint” is die doorgaat waar bijna alle ouders zijn opgehouden? Ik pleit voor 3.000 hulpsinten die deze kwaadheiligman eens stevig gaan assisteren. Wat zal ons land ervan opknappen zeg!

In de pas lopende kindjes die weten wat nee is wanneer er “nee” gezegd wordt. “Ja Mama” en “alstublieft Papa” zijn termen die weer heringevoerd moeten worden bij het tuig van onder de 12 dat zich heden ten dagen kind noemt. Om half 8 naar bed en niet zeiken over nog een uurtje op de Wii of Playstation. Het Jeugdjournaal en daarna tanden poetsen, muil houden en opgelazerd, het klinkt nu al als een zegen!

Deze Sint is tenminste een echte stok achter de deur! De “oude” Sinterklaas is als ons Politie- apparaat: gezagloos, tijd voor drastische maatregelen dus.
Uiteraard moeten we nog wel even de liedjes wat aanpassen, maar ik ben vast voor u begonnen: “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de sikkel!”, “Sinterklaas Kapoentje, ros hem uit zijn schoentje” en “Hoor wie moordt daar kinderen?”.

Voor het eerst in jaren zie ik 5 december met een glimlach tegemoet. Gedrillde kindertjes met omlaag gerichtte hoofdjes die keurig, zonder herrie te maken, over straat lopen en zich van hun beste kanten tonen opdat zij de Sinterklaasperiode überhaupt gaan overleven! Geen gedram of gejengel, geen gejank en gezeur. Kinderen worden weer als in wasmiddelenreclames of advertenties van Disneyworld: blije tevreden lachende mensjes die toch nog wel op de zak van hun ouders teren, maar nu “dankjewel” zeggen.

Dick Maas for president dus! Gniffel…

Liefs Dave x

Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Lees ook:Dave’s Column: Sint Overkill
Lees ook:Dave’s Column: Help, ons kind is te dik!
Lees ook:Dave’s Column: Het Gooi…
Lees ook:Dave’s Column: Nederland “Op zoek land”…
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>