Dave’s Column: Sint Overkill

21 november en je wordt er al weer een week mee dood gegooid: Sinterklaas! Los van de discussie dat nog steeds geen hond kan bevestigen waar die gek eigenlijk vandaan komt, de één roept Turkije, de ander Frankrijk, hebben wij maar voor lief aangenomen dat dat oude kadaver uit Spanje komt en ieder jaar met een boot, “De Spanje”, hoe origineel, naar Nederland komt afzakken.

Met Sinterklaas komen ook de termen die daar bij horen: Americo, de pieten, het heerlijk avondje, mijter, tabberd en meer van dat soort onzin.
Americo is een paard, veelal te vinden in de variant “levend wit”. De pieten zijn die irritante (voorheen) zwarten die slaan met takkenbossen en pepernoten naar je harses smijten. Het heerlijk avondje is niet je laatste date die eindigde met sex, maar 5 december.
Een mijter is een left-over van het Vaticaan en een tabberd is de dresscode van de Sint.Vroeger had je gewoon Sinterklaas en zwarte Piet.
Nu hebben we “de Sint en zijn pieten”.
Waarom die zwarte Piet ineens vermenigvuldigd is in “Pieten” is mij een raadsel, maar soit.
Zwarte Piet mag eigenlijk ook niet meer, want daar worden donkere medelanders mee gekwetst, net zoiets als de “negerzoen” discussie. Waar een klein land groot in kan zijn…Elke zichzelf respecterende omroep zendt ook dagelijks een Sinterklaasjournaal uit, want we willen natuurlijk vooral weten waar die oude gek zich mee bezig houdt in de dagen voorafgaand aan 5 december. Wel fijn overigens dat Diewertje Blok daar haar jaarlijkse schnabbel door heeft, want anders zat die ook maar thuis.

Vroeger werd Klaas als pressiemiddel gebruikt door je ouders: “Als je niet lief ben krijg je geen kado’s en ga je mee in de zak naar Spanje!” Kijk, dat waren nog eens teksten! Ideaal voor ouders om die kleine etterbakken 2 weken stil te krijgen en voorbeeldig gedrag te zien.
Zwarte Piet was al helemaal een gozer die ontzag inboezemde; die had namelijk een roe! Dus als je lastig was sloeg hij je daarmee aan vellen, nou je keek wel link uit om stout te zijn!

Vroeger “vroeg” je ook kado’s aan Sinterklaas en zat je jezelf een emfyseem te zingen voor de open haard, tegenwoordig lever je je verlanglijst af via een sms aan je ouders. Sinterklaas kon namelijk op 1 of andere manier via een schoorsteen en ja, zelfs ook via de centrale verwarming, knap hoor, je schoen vullen.
De kado’s die vandaag de dag gevraagd worden passen natuurlijk al lang niet meer in schoorstenen of schoenen. Prop jij maar eens een Playstation 3 of een fiets in een maatje 29, ik zeg: veel succes!

En van die liedjes klopt natuurlijk ook geen zak meer! (ziet u het leuke van het woord zak in deze zin?) En waarom hoor je die liedjes alleen maar in de supermarkt en bij “Blokker”? “Makkers staakt uw wild geraas”. “Wie de koek krijgt wie de gard” (wat is een gard eigenlijk?). “Zijn knecht staat te lachen”.
Wild geraas is met de hedendaagse minihooligans een eufemisme geworden, koek is vervangen door Red Bull of Snickers en zijn knecht mag niet meer, want een donkere persoon mag van André Rouvoet geen knecht meer heten. Van een roe schrikt een gemiddelde hangjongere al helemaal niet meer. Ik denk dat zwarte Piet het eerder op een lopen zet, al dan niet achtervolgd door een scooter met 2 “knechten”.

Sinterklaas is een hopeloos in stand gehouden fenomeen dat zijn beste tijd al lang gehad heeft. Langzaam zijn wij “veramerikaanst” en worden kerstmis en de Kerstman veel belangrijker; ook een fossiel met een witte baard die kado’s uitdeelt, maar daar doet tenminste de hele wereld aan mee! Laat Klaas en zijn dakpieten, hulppieten, kadopieten, paardenpieten en weet ik veel welke zielepieten lekker terug gaan naar waar niemand weet waar ze vandaan komen. Klaas is passé.

Ik wil om 6 uur een echt journaal!
En voor wie het nog niet wist: Sinterklaas is Stefan de Walle en zwarte Piet is Erik van Muiswinkel!
Sorry Diewertje…

Dave


Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Lees ook:Dave’s Column: De boze Sint…
Lees ook:Win kaarten voor de premiere van ‘Sinterklaas en het Raadsel van 5 December’!
Lees ook:Dave’s Column: Het Gooi…
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?
Lees ook:Dave’s Column: Vermoedelijk…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>