Jerney’s Column: Namen die geen namen zijn

Angela Schijf is vorige week woensdag bevallen van haar derde kind en deze kreeg de naam Zus. Want dat is hip. Of zo. Persoonlijk snap ik niet waarom je er al bij de geboorte voor zorgt dat het kind later een teringhekel aan je krijgt. Het is veel verstandiger om daar pas in de pubertijd mee te beginnen. Dan zijn ze toch al één brok chagrijn. Maar nee, we geven het kind gewoon een extreme naam, zorgen ervoor dat ze al op de basisschool wordt gepest – “Hey zus, geef je broer eens een kus!” – en dat geen enkele werkgever haar ooit serieus zal nemen. Je begrijpt; deze baby is gedoemd om later actrice te worden. Dan kan ze tenminste 24/7 iemand anders zijn.

Gelukkig voor ‘Zus’ kan ze de andere kindertjes op de basisschool net zo hard terug pesten, want bij haar in de klas zal gegarandeerd een ‘Benthly’, ‘Libelle’ of ‘Prinses’ zitten. Dat zijn namelijk de namen die tegenwoordig met overvloed door ouders worden gebruikt. Over 50 jaar zijn dan ook alle namen als ‘Jan’ en ‘Anne’ uitgestorven en staan wij bij de koffieautomaat te praten met ‘Stoel’, ‘Kikker’ en ‘Onder-de-Brug’. En dan heet jij ‘Willem’.

Deze ‘bizarre-namen-trend’ begon natuurlijk bij de celebrity’s die hun kind opeens – op zijn Nederlands – Appel, Perzik en Stoffige Regen gingen noemen. Immers, als ‘bijzonder’ mens hoor je te benadrukken dat je kind ook bijzonder is en niet tot de gewone stervelingen behoort. Zo’n tien jaar geleden moesten we daar nog hard om lachen. “Mowgli? Wie the fuck noemt zijn kind nou Mowgli?”, was het motto. Maar alhoewel sommige trends als plastische chirurgie nog niet aanslaan in Nederland – behalve in Linda de Mol haar gezicht – is dit blijkbaar een blijvertje. Wanneer papa’s vandaag hun kind komen inschrijven bij de gemeente hoeft de werknemer ook niet meer te vragen: “Weet u zeker dat het Lindzey is en niet gewoon Lindsey?”. Het zal geheid Lindzey zijn en dan zijn de ouders nog ‘ouderwets’ geweest. Het maakt het verzinnen van een kindernaam echter wel een stuk interessanter. Je hoeft niet meer in de standaard naamboekjes te kijken, maar bedenkt gewoon waar je zelf van houdt, wat duur is of waar je seks hebt gehad en je bent er. De kans is dus groot dat mijn kind later  ’Aardbeienjamcake’, ‘Hond’, ‘All Star’, ‘Plaid’ of ‘Strand Op Mooie Dagen’ gaat heten. Dan weet je dat alvast.

- Jerney van Poorten -

Lees alle columns van Jerney voor Glamourblog.nl hier.

Lees ook:Nick & Simon zingen voor Rotterdamse basisschool
Lees ook:Fergie en Josh Duhamel de trotse ouders van een zoontje: Axl
Lees ook:Eerste namen ‘Wie is de Mol’ uitgelekt
Lees ook:Jochem Myjer weer papa!
Lees ook:Video: Sterren herdenken Whitney Houston

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>