Sharon Schrijft: A Classical Evening

14 april mocht ik weer met Jan Vayne spelen tijdens de Trouwbeurs in Kampen. Wat een ontzettend briljante pianist is hij! Tussen de bruidsmodeshow speelden Jan en ik twee liedjes; I will always love you en Loving you. I will always love you werd een compleet ander lied door zijn bizarre improvisaties. Niet normaal dus

V olgende maand, 12 mei speel ik weer met Jan maar dan een totaal ander repertoire. Het wordt een Classical evening dus we gaan ‘aan de klassiek!’ Voor mij houd dit in dat ik een aantal klassieke stukken zing van bijvoorbeeld Mozart en Händel en daarnaast wat semi-klassieke stukken zoals liedjes uit bekende musicals. Ook bekende pop ballades zullen voorbij komen dus voor zowel jong als oud een leuke avond lijkt mij zo! De dansnummers komen een andere keer weer voorbij

Het is voor mij een grote uitdaging weer klassiek te zingen. Toen ik 13 jaar oud was kreeg ik voor het eerst les in klassieke muziek van mijn toenmalige zanglerares Maria Bloem. Maria is een sopraan uit de voormalige D.D.R., waar zij aan het conservatorium in Magdeburg en Leipzig haar diploma haalde als ‘Bühnesangerin.’ In 1985 emigreerde zij naar Nederland, waar zij studeerde aan het conservatorium te Amsterdam en in Zwolle. Naast haar carrière als zangeres werkt ze als docente zang en koorscholing aan de muziekschool in Dronten. En hier ontmoette ik haar in 1994. We begonnen met kinderliedjes en toen kwamen de musical liedjes erbij uit bijvoorbeeld The Sound of Music, Porgy and Bess, The Lion King, The Phantom of the Opera, West Side Story etc. Toen ik eenmaal 13 jaar oud was en mijn stem wat sterker ontwikkeld was kreeg ik mijn eerste klassieke liedjes uit het oefenboek Vaccai ‘Metodo pratico de canto’ (Practical Vocal Method). In dit boek staan korte liedjes waarin je verschillende klassieke technieken beoefend. Wat ik met name gaaf vond als tiener was het zingen in het Italiaans, Latijn en soms ook in het Duits. Verder vond ik het leuk om te leren hoe je hoge noten eruit knalt met groot volume en hoe je zo lang mogelijk zingt op ‘een adem.’ Hier een voorbeeldje van een klassieke diva Kathleen Battle die dit schijnbaar moeiteloos doet: (vanaf 1:00minuut, let goed op wanneer ze ademt en hoe lang ze zingt op een adem…)

Bizar he?!

Maar goed, ik ga ook weer trainen want ‘pop’ zingen heeft mij lui gemaakt. De manier waarop je je adem gebruikt wanneer je pop muziek zingt is anders dan wanneer je klassiek zingt. Bij pop maak je veel gebruik van ‘valse lucht’ om zo klanken als het ware te ‘kleuren.’ Ook wel ‘breathy (luchtig) zingen genoemd. In de klassieke wereld is dit bij uitstek ‘fout’ maar in de ‘lichte-muziek (pop/jazz/rock) is dit normaal. Een voorbeeld. Mathilde Santing kan dit zo prachtig! Zing je echter een klassiek stuk op deze manier dan heb je na drie woorden al geen lucht meer :p Anyway, ik ga aan de slag!

Lijkt het je leuk om dit concert mee te maken dan kun je kaartjes bestellen via http://aclassicalevening.nl/
Wie weet tot dan!

Liefs,

Sharon

Lees ook:Sharon Schrijft: Klassiek
Lees ook:Sharon Schrijft: A Walk down Memory Lane
Lees ook:Sharon Schrijft: Passion en meer
Lees ook:Sharon Schrijft: Van X Factor naar Popstars…
Lees ook:Sharon Schrijft: Merrrrry Christmas!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>