Dave’s Column: Haren rijzen mij te berge

Er is natuurlijk al veel gezegd en geschreven over Haren, Vele deskundigen hebben zich er al over gebogen en hun (verkeerd geïnterpreteerde) meningen gegeven. Het Journaal, Knevel en Matthijs, Van den Brink, Powned en vele anderen berichtten er al over, maar niet één keer heb ik gelezen of gehoord wat er nu echt aan de hand is in dit land, terwijl de conclusie toch uiterst simpel is. Het was uiteraard niet de schuld van de sociale media, Facebook heeft hier geen reet mee te maken!

Dit land gaat (al vele jaren) kapot aan des-intellect. Het ontbreken van iedere vorm van hersenactiviteit bij zowel de jeugd als de aanstichters hiervan: hun ouders. Het is triest te moeten constateren dat deze mensen tot mijn generatie behoren, maar dat is natuurlijk ook waar ik me al jaren, al dan niet schrijvend, tegen afzet.

Het merendeel van de ouders van deze generatie zijn geworden tot dat wat wij dagelijks moeten consumeren en absorberen in tv-reclames en programma’s. Misselijkmakende domheid en smakeloosheid heeft dit land in de greep. Stijl en smaak en de wil om kennis te absorberen en uit te dragen zijn een zeldzaamheid in ons straatbeeld.

Nee wij bieden hen: Centerparcs, De Veerkampjes, wasmiddelenreclames, Sterren springen, Piet Paulusma, Piratenfestivals, Frans Bauer, Mc Donalds, Rob Geus, Uggs, Jokertje, de X Box 360, teleshopping, en de Playstation. Niet raar derhalve lijkt me dat dat waar je mensen mee voedt ook daadwerkelijk de standaard wordt voor een land zelf. Niet raar ook dat de Nederlandse vakantieganger tegenwoordig meer gevreesd wordt in het buitenland dan Britten.
Hele vakantieparken zijn gevuld met deze mensen die maar 2 dingen oproepen: schaamte en de verschrikkelijke constatering dat wij ook die taal spreken.

Ik zie ze wekelijks voorbij komen in die vakantieprogramma’s: opscheppen tot je een piramide van vreten hebt in de all-inclusive, de vis naast de salade, het vlees op de bergen friet en de mayonaise en ketchup naast het nagerecht. Boerende, hufterige gouden kettingdragers zonder basisbeheersing van de Engelse taal. Snel nog even 20 bier bestellen om 5 voor 12 als de “all you can drink” avondklok ingaat. De mannen in de hemd t-shirts en driekwart broeken en de vrouwen met getatoeëerde afbeeldingen van hun kroost op hun ruggen. Nederland wordt gerepresenteerd door hen in Turkije en Griekenland en het erge aan alles is dat Turken en Grieken derhalve denken dat wij allemaal zo zijn in dit land!

De jeugd die zich ophielden in Haren waren de gebruikelijke leeghoofdige losers waar ons land van overloopt. Scum of the earth, schoolverlaters en haters, klieren, scooterrijdende klootzakjes en onbeschofte puisterige sukkels die zich toevallig verenigden in dat waar zij zo ontzettend goed in zijn: niks kunnen en dus ook nooit iets of iemand kunnen worden.

De nare gedachte dat wij ooit in een oorlog verzeild raken en ons land moeten laten verdedigen door dit soort non-valeurs maakt dat wij een oorlog al ruim verloren hebben vooraleer die begonnen is. Die jeugd die massaal opblijven als de nieuwe versie van “World of warcraft” uitkomt, die jeugd die al “pingend en whatsappend” hun dagen slijten op trieste hangplekken met soortgenoten en van uur tot uur verder afstompen, dat is waar dit land van naar de kloten gaat, dat en niets anders!

Hoe zou je het anders in je botte hoofd kunnen halen om alsnog naar Haren af te reizen. Hebben zij niet gezien wat wij zagen? Hebben zij niet gezien dat die uitnodiging van die dame een foutje was? Weten zij dat Haren 3 uur reizen is? Hebben zij niet het idee dat zij daar helemaal niet welkom waren? Hebben zij het idee dat zij überhaupt enige toevoeging zijn op een willekeurig feest met hun verbale vermogens en/ of voorkomen? Hebben zij geen spiegel thuis waarin zij evident hadden kunnen zien wat wij in 1 oogopslag wel kunnen zien?

Hoe is het toch mogelijk dat “onze” M.E. dit soort lijertjes niet harder en eerder uiteen drijft en slaat tot ze het lekker gaan vinden? Is onze M.E. te soft? Wachten zij af tot de mogelijkheid van een dialoog ontstaat? Is het die “Cohengedachte” dat zij eerst op hun gemak een dorp mochten slopen vooraleer er überhaupt enige vorm van correctie was? Ik ben, terwijl ik dit schrijf, wederom met stomheid geslagen dat dit soort uitwassen niet op de “Francomanier” worden aangepakt. De noeste Guardia Civil, de mannen van stavast in Spanje die eerst slaan en daarna pas gaan lullen, dat is waar deze New Kids van opknappen! Van 12 keer een wapenstok op je kuiten gaat je misplaatst grote bek heus wel een toontje lager zingen!

Godzijdank is de eerder vernoemde Job Cohen aangesteld om het onderzoek naar Haren te gaan leiden. Welke zwakzinnige heeft dat dan weer bedacht? Job Cohen, de man die nu net dat ontbeert wat nodig is in dit onderzoek: verbaal vermogen en een ruggengraat. De theedrinkende, lispelende brabbelaar die een hele partij binnen enkele jaren naar de verdommenis heeft geholpen gaat zich storten op “Project X”. Wat een onheilspellende gedachte moet dat zijn voor die arme bewoners van dat pittoreske dorpje in Groningen. Wat een desastreuze wanhoop moet dat geven aan de man van 84 die een stoeptegel op zijn schedel geparkeerd kreeg van 1 van de lieve bezoekers van een dagje Haren. Hij ligt aan de monitoren op de intensive care, maar Job waakt over de toekomst van zijn dorp, wat een nachtmerrie moet dat zijn!

Het verhaal Haren is helaas geen incident, Haren is wat Nederland is geworden en wat Nederland nog vele malen te wachten staat, maar…
Nooit zal ik staken in mijn strijd tegen de teloorgang van normen, waarden, smaak en intellect in dit land. Net zo min als ik ga ophouden met het correct uitspreken en proberen op te schrijven van de Nederlandse taal. Nooit zal ik stoppen om dit soort uitwassen te bespreken op de manier zoals ik doe, want ik ben de Don Quichot van de goede standaard en “it might as well be me”. Doe er je ding mee….

Dave


Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Momenteel is hij werkzaam voor Talpa. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Foto: Ferit Ugur

Lees ook:BN’ers reageren op uit de hand gelopen ‘feest’ in Haren
Lees ook:Dave’s Column: Jort slaat door
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?
Lees ook:Dave’s Column: De boze Sint…
Lees ook:Dave’s Column: Sint Overkill

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Dave’s Column: Haren rijzen mij te berge

  1. Saskia

    “Centerparcs, De Veerkampjes, wasmiddelenreclames, Sterren springen, Piet Paulusma, Piratenfestivals, Frans Bauer, Mc Donalds, Rob Geus, UGGs, Jokertje, de X Box 360, teleshopping, en de Playstation” – Je vergeet New Kids en New Kids Turbo!! De enige 2 films die deze jeugd waarschijnlijk ooit meerdere keren gezien hebben. Waar hun fantasie op gebaseerd is. Wij speelde vroeger, als kind, ook films na. Maar leerden dat snel af: “Hè, alweer Rambo? Zo voor losers… En half naakt in je beleke body de straat op ging ook net wat te ver. The A-Team dat waren helden (bah) en iets van een cowboy of indiaantje spelen zonder een echt paard was ook zo net niks. Nee, dan New Kids: niet geïnspireerd op het echte leven. Alleen kennen de kids van deze tijd het verschil niet tussen fictie en non-fictie. Kunnen, kennen. Normen, waarden. Fictie, non-fictie… Dat zijn natuurlijk ook hele moeilijke woorden voor de patatgeneratie. Maar een simpele film naspelen, schreeuwen, te veel bier drinken, klappen uitdelen, slopen, op een dak klimmen etc.: ja, dat is makkelijk te doen! Hun ouders hebben waarschijnlijk het retourtje Haren betaald: ga maar lekker stappen jongen/meisje. Veel plezier. Her heb je een six-packje bier. Hopelijk is de rekening/de afterparty voor rekening van de vernielers. Geen geld? Laat ze maar werken! De zweep erover. Konten wassen in het bejaardenhuis! Een dagje meekijken (kijken zal je!) op de EHBO. Zoeiets. Misschien leren ze daar wat van.

      /   Reply  / 
  2. Herna

    Dit is de glamour blog. Schoenmaker hou je bij de leest i.p.v. een mening te geven waar niemand op zit te wachten. En bovendien mensen af te kraken. Slaat nergens op.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>