Rubriek: Columns Dave

De columns van Dave Heijnerman

Dave’s Column: Passie en Adriaan

Net toen ik dacht echt alles gezien te hebben zapte ik gisteren naar Passie in de polder. Daar waar ik dacht dat programmamaker Ewout Genemans echt de laatste tegel al had opgelicht om zijn Fans en Voetbalfans te maken had ik het mis, gruwelijk mis! En daar waar ik doorgaans mijn mondje en toetsenbord wel klaar heb voor een verfrissende kijk op dat wat de televisie ons voorschotelt was ik gisteren met ultieme stomheid geslagen.

Lees verder

Dave’s Column: Vermoedelijk…

Het Nederlandse justitiële apparaat en de opsporingsinstanties hebben nogal eens “een vermoeden”. Als je het Journaal kijkt, een spannend item in Hart van Nederland of beter nog: Opsporing verzocht, dan spreekt men altijd over “een vermoeden” of “de vermoedelijke dader.” Dit stukje criminal minds uit de polder fascineert mij mateloos omdat wij (de gewone mens met gezond verstand) datzelfde vermoeden namelijk ook altijd hebben!

Lees verder

Dave’s Column: Haren rijzen mij te berge

Er is natuurlijk al veel gezegd en geschreven over Haren, Vele deskundigen hebben zich er al over gebogen en hun (verkeerd geïnterpreteerde) meningen gegeven. Het Journaal, Knevel en Matthijs, Van den Brink, Powned en vele anderen berichtten er al over, maar niet één keer heb ik gelezen of gehoord wat er nu echt aan de hand is in dit land, terwijl de conclusie toch uiterst simpel is. Het was uiteraard niet de schuld van de sociale media, Facebook heeft hier geen reet mee te maken!

Lees verder

Dave’s Column: Sint Overkill

21 november en je wordt er al weer een week mee dood gegooid: Sinterklaas! Los van de discussie dat nog steeds geen hond kan bevestigen waar die gek eigenlijk vandaan komt, de één roept Turkije, de ander Frankrijk, hebben wij maar voor lief aangenomen dat dat oude kadaver uit Spanje komt en ieder jaar met een boot, “De Spanje”, hoe origineel, naar Nederland komt afzakken.
Lees verder

Dave’s Column: Wie trouwt mijn zoon?

Heerlijk, heerlijk, heerlijk! Wat is mijn haatbatterij toch weer bijgeladen door een stukje reality televisie! Ultieme dank ben ik verschuldigd aan de programmamakers van RTL4 die mij deze week het programma ‘Wie trouwt in godsnaam mijn loserzoon?’ voorschotelden. Mijn writersblock was in vier luttele minuten opgelost en mijn vingers jeukten om dit epistel in elkaar te typen.
Lees verder

Dave’s Column: De Tristannen

Met diep respect voor de nabestaanden van de slachtoffers neem ik, geheel voor eigen rekening, een voorschotje op de psycho-analyse van Tristan van der Vlis.

Je hoeft geen rocket scientist te zijn om dit soort intens sneue types te doorgronden. Tristan is met vele honderdduizenden leeftijdgenoten stereotiep voor ons trieste, hersenloze tijdbeeld.

Ze domineren al jaren ons straatbeeld,  in iedere stad, op iedere hoek van de straat: de Tristannen van der V., de provocerende scooterklootzakjes, de bontkraagjes, de puisterige, rondhangende losers met een iq wat gelijk staat aan hun schoenmaat. Petjes op hun kop en broeken die op hun kruis hangen en een sigaret en een Red Bull om het beeld te completeren. Hun wereld is niet groter dan TMF, Hyves en World of warcraft. Ze kijken je aan met een brutale bek en hun vocabulaire is niet compleet zonder het gebruikelijke: “what the fok”.

Lees verder

Dave’s Column: De Afvallers XXL

Nederland is een begripvol land. Wij hebben praatgroepen en belangenverenigingen voor iedere gek en voor ieder gebrek.  Wij hebben stichtingen voor mensen met een raar gezicht, mensen met een tick, depressieve mensen, drankorgels, mafkezen, verzamelaars, kattenliefhebbers, hyperactieve mensen, gezinnen met ADHD kinderen en mensen met een burn out. Er zijn samenkomsten voor BDSM liefhebbers, stuntelaars, mensen met een voorliefde voor kortharige lama’s en mensen die biggetjes willen masseren. Voor vrouwen die een man hebben die denkt dat hij klusser is hebben wij zelfs een televisieprogramma bedacht.

Lees verder

Dave’s Column: Schoenmaker blijf bij je leest

Mijn persoonlijke mening is dat mensen vooral moeten doen waar ze goed in zijn en daarin moeten excelleren. Als je goed kunt voetballen moet je dat doen, als je een goed zanger blijkt te zijn moet je vooral zingen, als je goed kunt verkopen kies je een baan in sales en als je goed kunt koken open je een restaurant of word je chef kok. Veel simpeler kan het leven niet zijn.

Op televisie echter wordt echter dagelijks gezondigd tegen deze eenvoudige regel.

Lees verder

Dave’s Column: Boer Zoekt Vrouw 2

Aangezien we nog iedere zondag trouw blijven kijken met 5 miljoen lotgenoten, leek het mij meer dan redelijk om nog een keer terug te komen op Boer Zoekt vrouw. BZV is (noch immer) the talk of the town, dus als rechtgeaard columnist zal ik voor u even mijn tussenstand bespiegelen…

Lees verder

Dave’s Column: Help, ons kind is te dik!

Na De afvallers XXL van SBS6, zat ik deze week naar een ander welvaartprogramma te kijken: Help, ons kind is te dik van RTL4. De presentatie is in handen van Nicolette van Dam, die door haar ouders al enkele jaren geleden werd opgegeven voor: “Help, onze dochter is een lekker wijf, Help, wij moeten dranghekken voor het huis zetten vanwege ons kind en Help, als onze dochter meewerkt in de zaak komen er alleen maar geile kerels een broodje eten”.

Lees verder

Dave’s Column: Boer zoekt…

Door de mega hype ontkom ik er niet aan om ook een stuk aan Boer zoekt Vrouw te wijden. Iedereen heeft het erover bij de koffieautomaat en iedereen heeft een mening, zo ook ik…
Vooropgesteld: ik kijk de serie, daar kom ik, in tegenstelling tot velen, gewoon voor uit.
Lees verder

Dave’s Column: Intercesting

Ook ik werd vele jaren geleden aangestoken door de koorts die Raymond van Barneveld veroorzaakte. Van postbode tot (sport)miljonair, darts was de nieuwe droom voor de gewone man. Pijltjes gooien was in ieders beleving een beetje hetzelfde als ping pong, dat moest toch niet zo moeilijk zijn? Met een beetje oefenen kon je zomaar eens een nieuwe Barney worden en dus ging Nederland massaal de kroeg in om zijn geluk te beproeven op het ronde bord.
Er stonden achter Barneveld ook nog protegés op die ook een pijltje konden gooien, maar niemand was uiteraard zo goed als de man uit Den Haag. Van Barneveld werd zelfs wereldkampioen en zorgde voor absurd hoge kijkcijfers voor deze eerst haast onbekeken sport.

Lees verder

Dave’s Column: De boze Sint…

U heeft het natuurlijk ook allemaal al mee gekregen; er struint een boze Sinterklaas door ons (film)land. Dick Maas, bekend van “De Lift”, heeft een nieuwe film gemaakt die eenvoudigweg “Sint” getiteld is. “Sint” is een komische horrorfilm, die gaat over een bloeddorstige Sinterklaas die kinderen onthoofdt. Het zat er natuurlijk aan te komen, je kon er op wachten na 128 Kerstman-varianten, dat dat andere grijs bebaarde paasei een keer aan de beurt was. Ik vind het een lollig gegeven; een gruwel-Sinterklaas die eens niet, volgens het protocol, in zijn boek kijkt en je op schoot neemt, maar stoute kinderen wat inkort vanaf de nek alvorens hen in de zak mee te nemen naar Spanje, ik had het zelf kunnen bedenken….

Lees verder

Dave’s Column: Voorheen het Gooi…

Wanneer je met mensen van buiten onze beperkte dorpsgrenzen praat over het Gooi dan merk je al snel dat zij de ontwikkelingen hier niet echt op de voet gevolgd hebben zeg maar… Hilversum is volgens hen nog steeds het bolwerk van de Nederlandse media, je struikelt hier over de BN’ers, een Audi A8 is hier een instapmodelletje en al cokesnuivend testen wij iedere dag het Gooische matras op zijn pocketvering. Hilversum is een sterk overschat fenomeen kan ik u zeggen, Hilversum is al jaren niet meer wat het ooit was…

Lees verder

Dave’s Column: Peter R dus!

Een oud-collega heeft eens tegen me gezegd: “Nederland krijgt de artiesten die het verdient!”
Dat ben ik nog steeds helemaal met hem eens.
Toegegeven, wij hebben Marco, Trijntje, Ilse, De Dijk, Tiesto, Junkie XL en al die andere grootheden die ik even vergeet.
Toegegeven, wat uit Volendam komt is niet meer eng of incestueus. Jan, Nick, Simon en alle J’s vind ik te gek en het is niet eens meer raar om daar voor uit te komen. Nee, mijn oud-collega doelde op: Frans, Wolter, Grad (en/of Henk), De Gebroeders Ko en meer van dat soort ether- en cdvervuiling.

Lees verder