Koningin Beatrix hekelt Internet in sombere kersttoespraak

Netherlands Celebrates Queens Day

Koningin Beatrix was nog nooit zo somber in haar kerstrede als dit jaar. De mens wordt volgens haar veel afstandelijker en Internet zou daar onder meer schuldig aan zijn. “Zonder enig wij-gevoel wordt ons bestaan leeg. Met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld, integendeel”, zegt de  Koningin tijdens haar jaarlijkse toespraak op eerste kerstdag. Ze doelt hiermee op SMS’en en vormen van virtuele communicatie zoals Twitter, Hyves en Facebook.

“Technische vooruitgang en individualisering hebben de mens onafhankelijker en afstandelijker gemaakt. We zijn geneigd van de ander weg te kijken en onze ogen en oren te sluiten voor de omgeving. Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.” zegt ze in haar toespraak. “De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen, maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen. Wij kunnen nu spreken zonder te voorschijn te komen, zonder zelf gezien te worden, anoniem. Domweg, grofweg emoties uiten is makkelijk geworden. Op spreken zonder respect wordt niemand meer afgerekend.”

Volgens de vorstin moeten we ons meer richten op “wij” en “samen”. “Een vastgehouden hand, een stem die moed inspreekt en ogen gericht op contact kunnen de boodschap van naastenliefde indringend overbrengen.” Het mag duidelijk zijn dat het voorval van Koninginnedag met Karst Tates in Apeldoorn de vorstin flink geraakt heeft. Tates was vervreemd van zijn familie en zou ook veel tijd op het internet hebben doorgebracht. De toespraak is hier te bekijken op video en tevens te lezen.

Lees ook:Koningin Beatrix is vandaag 72 geworden
Lees ook:Koningin Beatrix houdt toespraak om 19:00 uur: Troonafstand?
Lees ook:Koninklijke familie bezoekt gewonden Apeldoorn
Lees ook:RTL Boulevard maakt single voor Koningin Beatrix
Lees ook:Karst Tates wilde wraak nemen

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “Koningin Beatrix hekelt Internet in sombere kersttoespraak

 1. Marcello Christiani

  Ik denk dat het zoals eigenlijk door de generaties heen altijd ging, men niet begrijpt wat deze evolutie in onze cultuur betekend.

  Angstvallig vasthouden aan het verleden. Het is ook wel te begrijpen waarom. De maatschappij is namelijk ver verwijderd geraakt van box 3ers, politiek etc.

    /   Reply  / 
 2. besserwessie

  Buiten valt een ijskoude regen op glimmende bergen sneeuw. Ik probeer enige verpozing te vinden op de kijkbuis. He een soort blond gehelmd hoofd op de buis, dat moet Trix zijn met haar kerstboodschap.
  Nadat ik voor de derde keer het woord medemens uit het scheef gehouden Koninklijke Hoofd hoor komen knip ik de buis uit.
  Het was gewoon een verhaaltje van Juul 30 jaar geleden waar de Koninklijke Tekst schrijver snel het woord internet in had verwerkt.

    /   Reply  / 
 3. s.aalbersberg

  Een schitterende boodschap, van een wijze koningin.
  Ik hing aan haar lippen, tot het einde.
  Dank U wel Majesteit.

    /   Reply  / 
  1. Marco

   Zeker een bejaarde ?

     /   Reply  / 
   1. An0NiiEmx

    WEWANTWILLEMALEXANDER :D :D

      /   Reply  / 
 4. Lin

  Ergens denk ik dat onze koningin nog gelijk heeft ook. we vervreemden van elkaar dmv internet.
  Zelfs de taal is veranderd.
  Anderzijds denk ik ook.. Kom op ga met de tijd mee. we leven niet meer in de 60er jaren.
  Het is een discutabel punt.
  De hele wereld moderniseert en dat zal alleen nog maar meer worden met de jaren

    /   Reply  / 
 5. Leroy

  Tuurlijk is het voor sommige mensen makkelijker om zich vanuit de veiligheid van hun computer op grove wijze te uiten jegens de medemens, maar in mijn beleving (een 30-er van deze digitale tijd) geeft Internet ons veel meer dan dat. Het geeft ook juist goede, diepere contacten over grotere afstand. Vanuit Amsterdam heb ik dagelijks digitale contacten die waardevol zijn met mensen uit Groningen, de VS, Indonesie, Frankrijk etc. Mij geeft het een beter beeld van hoe er in een grotere wereld dan mijn wijk (de Baarsjes) naar de wereld wordt gekeken. Het verbreedt&verdiept mijn begrip en betrokkenheid juist.

    /   Reply  / 
 6. Arthur Euren

  De koningin is niet goed wijs. Deze digibeet met haar typemachine moet zo snel mogeljk naar een dokter. Door hyves heb ik contacten die het leven opvrolijken. Trixs moet geen oordeel vellen als ze zelf zaken toelaat die nou niet bepaald beschaafd zijn. Kijk naar je schoondochter!

    /   Reply  / 
 7. jeroen

  in haar toespraak heeft ze het over het wij gevoel en je buren. Wat denk jij, want zou bea een kopje suiker gaan lenen bij de buurtjes of vragen of zij de leesmap aan willen nemen als ze er niet is?

    /   Reply  / 
 8. Laatbloeier

  Als vorstin van ons land past het koningin Beatrix wel om een kanttekening te plaatsen bij de tegenwoordige virtuele communicatie. Maar dan ook alleen een kanttekening, want de tijden zijn nu eenmaal veranderd. Virtuele communicatie is ook communicatie en hoeft geen verarming te zijn.
  Er zijn genoeg mensen die naast hun persoonlijke kennissenkring contacten onderhouden via Internet. Zelf heb ik plezier in beide vormen van communicatie.

    /   Reply  / 
 9. Don

  De wereld draait nou eenmaal door. Ze zouden het is wat moeten stimuleren, helpen of verbeteren in plaats van altijd maar commentaar te leveren zonder enig alternatief of bruikbaars mede te delen. Zeg dan gewoon niks Bea.

    /   Reply  / 
 10. maria d

  Ik heb respect voor de Koningin,maar wat ze nu heeft verkondigd slaat nergens op,
  zelf heeft ze niet eens een mobiele telefoon geen computer in haar huis.
  Vraag ik me af wie heeft haar die informatie gegeven Balkenden ?Ik heb vele Hyves met heel veel leden en Hyvesvrienden,ze moest eens weten hoeveel mensen blij zijn ,juist durven om hun verhaal te vertellen via de virtuele contacten. Vele lotgenoten hebben elkaar gevonden bezoeken elkaar thuis om over hun verliest te praten. En zo vind je dus mensen waar je samen met hele belangrijke dingen over kan praten wat je met de buren dus niet kan,omdat die geen kind,man ,vrouw hebben verloren.
  Nee Koningin Beatrix dit keer vind ik u onderontwikkeld.

    /   Reply  / 
 11. errol

  somber maar is wel de waarheid,ben het helemaal met haar eens..onze matrialistische samenleving heeft ook z,n prijs…n.l de sociale verarming,en de opkomst van loners..kluizenaars,en andere zieke die de openbare veiligheid verstoren.vind het dapper van haar deze uitspraak.

    /   Reply  / 
 12. Anton

  Ik vind de boodschap erg eenzijdig en daardoor mist het de nuance die je van een staatshoofd mag verwachten, jammer! Gemiste kans!!

    /   Reply  / 
 13. Judith

  Tja….zoals bij veel dingen heeft ook het digitale tijdperk twee kanten. Natuurlijk is het belangrijk om echt contact met buren, collega’s en vrienden te hebben. Maar er wordt van ons verwacht dat we werken. Daarnaast draaien vele nog de zorg voor kinderen en een huishouden. En dan blijft er gewoon weinig tijd en energie over om de contacten met familie, vrienden, buren en kennissen te onderhouden. Mijn zoon woont 100km zuidelijk bij me vandaan, m’n zus 100 km noordelijk. Mijn andere zoon vertrekt naar Montreal…..ik ben blij met het digitale tijdperk. Skypen, Hyven, e-mailen….’t is een manier om te weten hoe het met mijn zoons en mijn kinderen gaat.
  Maar dit soort zorgen heeft onze koningin niet. Haar ene zoon woont met z’n gezin vlakbij haar. En die zoon die in Engeland woont…..ach een hoge telefoonrekening zal haar niet zoveel doen en het bezoekje gaat waarschijnlijk gewoon met een vliegtuig. Zij hoeft zich over kosten geen zorgen te maken. Velen van ons wel! En dan is contact via internet goedkoper dan de benzinekosten (en straks ook nog eens de kilometerheffing)

    /   Reply  / 
  1. maria d

   in 1 woord:PRECIES!!!

     /   Reply  / 
 14. maria d

  Wat ik me ook afvraag.
  Heeft zij zelf wel contact met haar buren,kent ze eigenlijk wel die mensen als ze haar hulp nodig heeft?
  Of geef ze de plantjes water als haar buren op vakantie zijn,en neemt ze wel eens de kat van de buren bij der als die weg moeten.
  Laat haar maar lid worden van Hyves ,dan heeft ze kans dat mensen haar willen helpen als ze in moeilijkheden zit,o,nee dat is niet nodig daar heeft ze gelukkig bedienden voor!

    /   Reply  / 
  1. leroy

   Tsss.
   Cheap shot. De Koningin heeft nergens beweerd dat zij de dingen die je noemt doet, maar spreekt haar zorg uit over verarming van contact in onze samenleving. En ik denk dat dat zeker in de steden idd gebeurt. De vraag is alleen of dit komt doordat we op hyves, facebook en twitter actief zijn met elkaar.
   Dat is waar de discussie over gaat en niet over of de koningin het bter voor elkaar heeft qua bedienden. Kun je het ook over hebben, maar is een andere discussie.
   Met modder gooien komt de discussie nooit ten goede. En ik denk dat je reactie illustratief is voor wat ze bedoelt. In een live gesprek met de koningin zou je dit waarschijnlijk niet zeggen, omdat je weet dat het “off topic” is. Ze beweert dus dat mensen te makkelijk onnodig onaardige dingen tegen elkaar zeggen online, die ze in echt contact niet zouden doen, omdat ze dan herinnert worden aan bepaalde fatsoensnormen die de meesten van ons gelukkig nog hanteren.
   Achter je computerscherm zitten be’schermt’ ons dus voor ons gevoel.

     /   Reply  / 
   1. Marco

    Wel aandoenlijk, die mensen die de hare majesteit bijstaan. Maar geloof me, het interesseert de koninging echt geen ene moer hoe we met elkaar omgaan. Het is allemaal poppenkast.

    Het is toch onmenselijk om je HELE leven er maar een “correcte” mening op na te houden. Ieder mens reageert wel eens negatief. Een koningin die dat niet mag is in mijn ogen geen medeburger, maar een pop. Een koningshuis is een door de mensheid verzonnen flauwekul dat geen enkel, maar dan ook geen enkel doel, dient. Een ieder die anders beweert – wat ik overigens volledig respecteer !! – argumenteert op basis van emoties. Dure emoties, die poppenkast.

      /   Reply  / 
 15. maria d

  Eerst verdiepen in het onderwerp waar ze het over heeft ,en als ze daar verstand van heb dan reageren.Zo heb ik ook mijn kinderen groot gebracht,niet oordelen als je er zelf geen verstand van heb .Het is zo makkelijk omdaar mee aan te komen omdat er misshien achter de pc dingen gezegd kunnen worden wat je niet aanstaat,een groot voordeel je sluit gelijk dit soort mensen uit en ook een groot voordeel geen ruzies ,geen slaan en misschien wel een mes in je lichaam alsje er iets van had gezegd.
  Nu is het net of het allemaal maar een zooitje is op internet en zo worden mensen dus afgeschilderd die heerlijk contact heeft met andere mensen over de hele wereld.
  En gevoelens delen namelijk.
  Ik stop met dit onderwerp want ik sta dit jaar niet acher mijn koningin: Ik vind haar een beetje dom!!

    /   Reply  / 
 16. Nanny

  De uitspraak van Beatrix: ‘De moderne technische mogelijkheden lijken mensen wel dichter bij elkaar te brengen maar ze blijven op ‘veilige’ afstand, schuilgaand achter hun schermen.’
  Zo’n uitspraak kun je grappig of ironisch vinden, omdat ze afkomstig is van iemand die haar hele leven de wereld vanachter schermen heeft moeten aanschouwen. Vindt het nogal een beledigende uitspraak.

  Beatrix mist wellicht één van de mooiste ontwikkelingen na de boekdrukkunst. Ik vind internet, hyves, bloggen, e-mailen, twitteren en skypen een zegen. Vroeger kostte bellen naar familie en vrienden in het buitenland een tientje (in guldens met Beatrix afbeelding) per minuut, had je hooguit een paar keer per jaar contact. Nu gaat er bijna geen dag voorbij of ik heb iedere dag urenlang contact met familie, vrienden,collega’s en studiegenoten van dichtbij en ver weg. Wat zou het toch een sociaal gemis voor me zijn, wat zou er een leegte bijkomen, als ik dit niet zou hebben.

  Via internet maak je snel contact met elkaar. Mensen steken elkaar zomaar de helpende hand toe. Zelfs mensen die elkaar nog nooit ‘live’ hebben ontmoet maar wel via internet. Paar aardige voorbeelden: een muzikant die ik op twitter volg (maar nog nooit ontmoet heb) geeft hele nuttige adviezen over muziek. Een andere twitteraar (die ik ook nooit live heb ontmoet) las op twitter dat ik zat te worstelen met muziek en bood praktische hulp aan (gratis).

  Communicatie is een groot goed! De grootste bedreiging is niet communiceren en sensuur. Dus als er nieuwe kanalen zijn zoals de sociale media die de communicatie onderling bevordert dan moeten we met elkaar daar hard voor juichen. Laten we niet vergeten dat de telex vroeger een essentieel communicatiemiddel was.

  De hele kersttoespraak van de Koningin Beatrix getuigt van een somberheid waar ik in mijn dagelijks leven (online en offline) geen aanleiding voor zie.

  Hoewel koningin Beatrix op eerste kerstdag ongetwijfeld met de beste bedoelingen oreerde, waren de uitspraken van ons staatshoofd over moderne communicatietechnieken zoals internet generaliserend en kortzichtig.

    /   Reply  / 
 17. maria d

  Ik wil dit nog ff toevoegen
  Gisteren gaat de voordeur bel en er komt een meneer met een grote bosbloemen .voormij zeg ik met een ? Ben u die mevr ,ja dat ben ik,krijg ik een mega bosbloemen aangeboden van iemand een hele lieve vrouw van mijn hyves,een hyvesvriendin die ik nog nooit en te nimmer heb gezien.omdat ze het moeilijk heeft gehad heb ik dingen geschreven wat zij kracht heeft doorgekregen en nu bedankte ze me daarvoor.het kaart staat dan ook op:
  Voor een speciaal iemand zoals u!
  Nou dan ben ik ff stil.en heel dankbaar zomaar van iemand die ik alleen via mijn hyves kent!Dat gebeurd dus ook !!
  fijn en gelukkig ,gezond 2010 voor iedereen die op de site leest!
  Maria D

    /   Reply  / 
  1. An de Wit-Akkermann

   Ik zou de Koningin niet dom willen noemen. Zij is gewoon niet met haar tijd meegegaan zoals vele mensen van haar leeftijd. Haar zoon Willem-Alexander daarentegen maakt wel gebruik van de moderne communicatiemiddelen. Het wordt dan ook tijd dat de Koningin het stokje doorgeeft. In principe begrijp ik wel wat zij bedoelt maar het is voor iemand in haar positie een beetje vreemd om vanuit haar ivoren toren zulke uitspraken te doen. Zelf zie ik Twitter en Hyves als een toegevoegde waarde op mijn niet digitale vriendenkring. Op Hyves onderhoud ik warme contacten met mensen die ik nog nooit in werkelijkheid heb ontmoet. Je helpt elkaar met bemoedigende woorden. Tevens heb ik veel bekenden d.m.v. Hyves weer teruggevonden. Op deze manier onderhoud je het contact en kun je iemand blijven volgen. Dankzij Hyves heb ik het contact met een hele goede vriendin kunnen herstellen. Na een misverstand waren wij elkaar uit het oog verloren. Hyves maakte de drempel aanzienlijk lager om elkaar te durven benaderen. Wat mij betreft zijn de moderne media een belangrijke toegevoegde waarde op mijn normale contacten.
   De Koningin is zelf wel degelijk een warm mens en vanuit deze invalshoek wil zij ons aanmoedigen ons meer open te stellen voor het individuele contact.
   Wanneer ik in mijn buurtje kijk dan moet ik helaas toegeven dat men erg op zich zelf is. Geen wonder want wij moeten inderdaad allemaal hard werken om onze broek op te kunnen houden. Dat is misschien een belangrijk punt om even bij stil te staan. Zelf heb ik ongeveer 12 kerstkaarten bij de buren in de bus gedaan en heb er maar twee terug ontvangen. Mijn (Hyves)mailbox loopt over van lieve wensen.
   Tot slot wil ik ook nog vermelden dat de Koningin bij mij nooit meer stuk kan. Op onze trouwdag in mei 1999 reden wij vanuit Bezuidenhout (Den Haag) naar het Kurhaus. Bij het stoplicht stond de dienstauto van de Koningin naast onze limousine. Persoonlijk deed zij haar raampje naar beneden om liefdevol naar ons te zwaaien. Zij maakte het gebaar waarbij zij ons veel geluk toewenste. Hiermee heeft zij bewezen dat het een kleine moeite is om even aandacht aan een ander te schenken. Wij hadden de eer kennis te maken met de “mens” Beatrix.

     /   Reply  / 
 18. Laatbloeier

  Zoals in het artikel ook genoemd, is mogelijk de invloed van het drama dat Karst T. op Koninginnedag veroorzaakte groter dan wij denken. Karst T. die van iedereen was vervreemd en veel tijd op Internet doorbracht. De Koningin zou zich hier als staatshoofd niet door moeten laten leiden, maar ze is ook maar een mens. Daarnaast vind ik dat ze niet met haar tijd meegaat en haar uitspraken wat meer had moeten nuanceren.

    /   Reply  / 
 19. marijke

  dat is zeker goed voor hard en bloedvaten!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>