Audi introduceert de A1 Sportback

Audi pakt flink uit. Voor de introductie van de Audi A1 Sportback wordt de pers vanuit de hele wereld ingevlogen naar Girona, Spanje. Hier heeft Audi een heel paviljoen opgezet, waar de pers kennis kan maken met deze sportieve vijfdeurs en zelf ook de verschillende typen kan testen op een aantal schitterende uitgestippelde routes.

De A1 mag dan geen ultieme glamourauto zijn, toch waren wij enorm nieuwsgierig naar deze introductie van een van onze favoriete automerken. De verwachtingen waren hoog gespannen. De A1 rijdt al langer op de Nederlandse wegen. Zo’n anderhalf jaar geleden konden we voor het eerst kennis maken met deze compacte Audi. De Audi A1 Sportback heeft twee extra deuren en ietsje meer ruimte. Met de nadruk op ietsje, want het verschil is nog minder dan een centimeter, 6 millimeter om precies te zijn. Erg veel ruimte is er in de auto niet. Vier volwassenen zullen na een lange rit in de A1 Sportback niet staan te juichen. Audi mikt met deze auto dan ook duidelijk op de tweede auto, vrouwen en jongen gezinnen. Voor een gezin met jonge kinderen is deze auto prima te doen, maar voor een gemiddelde kinderwagen is in de achterklep dan weer geen ruimte. Wij weten er met moeite twee kleine koffertjes in te proppen, waarna nummer drie met de jassen op de achterbank geplaatst moet worden. De auto zou wellicht prima dienst doen voor iemand in een sales functie, die veel in de steden rijdt, want wendbaar en zuinig is de auto wel. De auto valt in een bijtellingspercentage van 20%.

Nieuw in de A1 Sportback serie is de krachtige 1.4 TFSI (103kW/140pk) met een ‘cylinder on demand’ technologie, waarbij twee cilinders bij lage belasting uitschakelbaar zijn. Deze heeft een verbruik van gemiddeld 4,7l/100km. Op deze uitvoering moeten we echter nog even wachten, want alhoewel de A1 Sportback vanaf komende maand in Nederland verkrijgbaar is, is de 1.4 TFSI er pas vanaf juni.

Net zoals zijn grotere broers is de A1 Sportback leverbaar met geavanceerde MMI navigatie met harddisk, voice control en kleurenscherm. Uniek in dit segment is echter de Bluetooth online autotelefoon, die online functies zoals Google Earth en Google Street View mogelijk maakt. Waar wij erg blij van werden is de WLAN hotspot in de auto. Deze maakt het mogelijk om tablets, smartphones en laptops te verbinden met het Internet. Deze hebben wij als zeer stabiel en snel ervaren.

Qua uiterlijk is de A1 Sportback een hippe, vlotte auto. Details zoals het contrasterende dak en hippe retro-ogende (en in sommige uitvoeringen) gekleurde accenten in het interieur geven de auto een sportief uiterlijk. Toch is met name het interieur niet wat we van Audi verwachten. De knoppen op het middenconsole zijn wat raar geplaatst en de uitvoering van deze knoppen is bijna kitsch te noemen. De stoelen zijn ietwat hard en aangezien de auto op vluchtheuvels nogal wat stug is, is dit niet altijd een prettige ervaring. Maar goed, daar is de prijs dan ook naar. De Audi A1 Sportback is namelijk verkrijgbaar vanaf € 17.900 (1.2 TFSI Attraction). De duurste uitvoering is de 1.4 TFSI S tronic Ambition met een prijs van € 30.190.

De Audi A1 Sportback is verkrijgbaar met de Attraction en de Ambition uitrustingniveaus. Je kunt deze uitbreiden met een Pro Line uitvoering, waarmee deze uitgebreid wordt met onder meer airco, LED, lederen sportstuur, metallic lak en 15″ lichtmetalen velgen. De Pro Line Business uitvoering biedt daarnaast ook nog onder meer een navigatiepakket, Audi Music interface met Bluetooth, telefoonvoorbereiding en een middenarmsteun. Mede door het geringe verschil in prijs zouden wij bij de aanschaf van een A1 zeker kiezen voor deze vijfdeurs. De instap in een stuk makkelijker en zeker voor zakelijk gebruik een aanrader.

FOTOGALLERY:

Kijk voor meer autonieuws op Auto.blog.nl

Lees ook:Glamour Auto-test: Audi A7 Sportback
Lees ook:Opel Cascada, luxe cabrio voor een betaalbare prijs
Lees ook:wHeels: Jaguar XF – Classy Businessbabe
Lees ook:Nieuwe Nissan Qashqai: een kaskraker
Lees ook:Zoontje van David Beckham rijdt in een Porsche!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>