Dave’s Column: Schoenmaker blijf bij je leest

Mijn persoonlijke mening is dat mensen vooral moeten doen waar ze goed in zijn en daarin moeten excelleren. Als je goed kunt voetballen moet je dat doen, als je een goed zanger blijkt te zijn moet je vooral zingen, als je goed kunt verkopen kies je een baan in sales en als je goed kunt koken open je een restaurant of word je chef kok. Veel simpeler kan het leven niet zijn.

Op televisie echter wordt echter dagelijks gezondigd tegen deze eenvoudige regel.

Neem nu Piet Paulusma. Deze evidente laat-geboorte is natuurlijk alles behalve een weerman! De onverstaanbaar mompelende knuffel Fries lult iedere dag een weerpraatje aan elkaar waar geen hol van klopt, waar niemand iets aan heeft en waar geen mens iets van begrijpt.

“Hier en daar een bui en perioden met zon” kan iedere debiel op tv roepen want dat is altijd goed. “Plaatselijk wat mist” is ook zo’n schot in het donker want niemand belt de volgende dag zijn halve familie om te checken of bij hen toevallig de plaatselijke mist hing waar Piet P. het over had. Kortom, met het weer kun je je foutjes veroorloven zonder dat je daarvoor op het professionele hakblok komt te liggen.

Piet introduceert sinds kort ook, geheel in de traditie van SBS, cijfers. De barbequecijfers, de fietscijfers en de strandcijfers. ”Voor morgen geef ik het strandweer een 8” riep de buienmongool gisteren nog. Excuse me? 9 graden en dan een 8 voor het strandweer? Wat is dat voor waanzin? Alsof een normaal nadenkend mens met 9 graden en windkracht 4 op een strand gaat staan! Wat is er nodig voor een 9? 12 graden? En wanneer is het strandweer een 10 waard? Met 15 graden en windstilte? Naar een strand ga je met het kwik boven de 25 graden, als je gecremeerd wordt op je balkon, maar niet op 19 maart in de fucking winter! Een 8, de idioot! Van de buis af en niet “moan”, maar vandaag graag!

Iets wat sinds kort ook helemaal hot is zijn presenterende zangers. Ernst Daniel Smid, Geer, Jan Smit, Jeroen van der Boom en Danny de Munk zijn de veilige zanghaven uitgevaren om het volk te feteren op hun presentatietalenten.
Ernst Daniel en Jan kan ik prima hebben, want zij zijn dicht bij hun bestaansrecht gebleven: zij presenteren een muziekprogramma. Zij maken geen bokkensprongen met ingewikkelde zinsconstructies en praten met muzikale mensen over muziek en kondigen mensen aan die zingen, volledig legitiem dus en vooral Ernst Daniel Smid werkt aanstekelijk wanneer hij zijn liefde voor klassieke muziek probeert over te brengen. Goede keuze dus van de NCRV en de TROS.

SBS vaart, what else is new?, een andere koers. SBS was er snel bij met Gerard Joling. Gerard zie ik eigenlijk altijd graag, want Geer wil geen presentator zijn. Geer doet gewoon wat hij altijd doet en zegt wat hij altijd zegt. Geer is Geer en wat Geer aanraakt verandert in goud, met of zonder scheten. SBS heeft sinds kort ook Jeroen van der Boom gecontracteerd voor Lotto Weekend Miljonairs. Het is voorwaar geen gemakkelijke taak om tv-icoon Robert ten Brink te moeten opvolgen. Gisteren zag ik aflevering 2 van de cyclus en Van der Boom gaat (eufemisme) nog niet helemaal lekker. Veel versprekingen en haperingen en vooral doorbouwen op wat Ten Brink altijd deed qua teksten en spanningsopbouw, maar zonder zijn mimiek en subtiele humor.

Geen eigen identiteit dus en dan wordt de vergelijking met Ten Brink killing voor de man van “Jij bent zo”. Als ik Van der Boom was geweest had ik nog een paar jaartjes gewacht. Van der Boom loopt al jaren rond in het zangcircuit, maar is pas sinds 2007 bekend bij het het grotere publiek en om dan binnen vier jaar een groot televisieprogramma te willen presenteren vind ik wat pretentieus en (nog) niet op z’n plaats, wat overigens niets zegt over zijn ambities, maar ambities moeten wel aansluiten bij het haalbare. Van der Boom komt er wel, maar ik was wat kleiner begonnen op tv, Tractorpulling misschien? ;)

Blaartrekkend en plaatsvervangend gênant zijn echter de presentatie-ambities van Danny de Munk. Iedere vorm van aanvaardbare logica wordt getard in The Sing Off alwaar De Munk Tooske mag flankeren in een kansloze exercitie op weg naar eeuwige roem. Tooske, die in haar eentje altijd harder probeert te schreeuwen dan het publiek, wordt terzijde gestaan door een dwerg met een spraakgebrek! De Munk is ver-schrik-ke-lijk!!!! De Munk is een vrolijke gup die liedjes zingt en nooit van de “Ciske de Rat associatie” is los gekomen, tot zover allemaal prima, maar ga in godsnaam niet presenteren! Het is slecht, het is plat, het heeft totaal geen humor en het is bovenal een beetje sneu.

De Munk wil graag vriendjes zijn met iedereen, maar slaagt daar totaal niet in. De Munk wordt slechts getolereerd, omdat hij de aangewezen babbelbox van dienst is, maar je ziet aan iedereen dat ze hem niet leuk vinden. Zijn grapjes zijn gezocht en humorloos. Zekerheidjes van het programma om door te borduren op namen en titels van liedjes zijn van erbarmelijk slecht niveau. Aan Jade die “Mercy” van Duffy zongen riep hij: “No Mercy, geen genade”. Om er vervolgens de interessante vraag: ”wie heeft er een poepie gelaten?” aan toe te voegen, jezus, wat triest!

Tegen de zanger van Blue Monday die een petje op zijn hoofd heeft: ”je hebt er toch niet met je pet naar gegooid?” Tegen een andere jongen die een muts droeg: ”ben je wel goed gemutst?” Verdomme De Munk, ook in The Sing Off staan nerveuze artiesten die een topprestatie willen leveren en die niet zitten te wachten op jouw debiele interpretatie van humor! Ga lekker staan moppentappen in Cafe de Snee in Amsterdam! Neem een (lange) cursus logopedie om van dat gekmakende domme accent af te komen en kijk eens naar grote cabaretiers wat nu precies verstaan wordt onder “humor” en donderstraal van dat podium af eer je niet voldoet aan minimaal 2 van deze criteria!

Het is “zover” en niet “sofer” en het is “jury” en niet “sjurie” en het is  “vriend” en geen “gabber”! Denk nog even terug aan de Belgische heren van D-Base, die het progamma moesten verlaten en die jij vertelde: ”hee luister eens, jij hebt gewoon te weinig bier gesope” om er vervolgens aan toe te voegen : ”pak nog even jullie microfonen”. Microfonen? Wat was jij aan het doen toen je op school hoorde te zitten in de Pijp of de Jordaan? Stond je buiten te “foetballe” of ergens wat te “singe”? Doe het Nederlandse “folk” een plezier en ga lekker zingen in cafe’s met tapijtjes op tafel en bierbommetjes op de menukaart, maar maak het nobele vak van presentator niet te schande of ik bel persoonlijk de rattenvanger van Hamelen!

Dave

Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Lees ook:Dave’s Column: Het Gooi…
Lees ook:Dave’s Column: Nederland “Op zoek land”…
Lees ook:Dave’s Column: Vermoedelijk…
Lees ook:Dave’s Column: Verering…
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Dave’s Column: Schoenmaker blijf bij je leest

  1. Stefan

    “Mijn persoonlijke mening is dat mensen vooral moeten doen waar ze goed in zijn en daarin moeten excelleren”

    Jij maakte ook single’s, jij kwam ook op tv met een eigen programma en begon eenn website voor alleen knappen mensen. Als iemand steeds een andere leestn heeft geprobeerd ben jij het wel, Dave :)

    Stefan

      /   Reply  / 
  2. Saskia

    Amen.

    Toch nog wel een paar puntjes: Piet Paulusma geen weerman? Klopt. Hij is weerpresentator! Op 1 maart begon de meteorologische lente. Het is op 19 maart dus geen fucking winter. Piet Paulusma een “Knuffel Fries”? Nou, ik dacht het niet. Stugger dan hij vind je ze niet, zo sprak de Friezin in mij. En Dave, het is niet “moan” maar(oant) moarn.

      /   Reply  / 
  3. Ingrid Joustra

    Dave, ben jij er al achter waar je goed in bent en ga je dat dan ook eens doen? Als schrijver van columns vind ik jou mislukt. Het is niet humoristisch, het is niet inhoudelijk, er staan spelfouten in (het is barbecue en niet barbeque, het is moarn en niet moan) en het is nergens op gebaseerd, behalve misschien op jouw afgunst en haat jegens SBS en presentatoren van SBS. Leg eens uit waarom je Piet Paulusma een evidente laat-geboorte en een idioot noemt. Danny de Munk een gup. Was dat grappig bedoeld? Dat zijn ook ‘grapjes’ die gezocht en humorloos zijn. Hoezo is het accent van Danny de Munk een dom accent? En hoezo, Piet Paulusma geen weerman? Heb jij zijn weerberichten weleens gevolgd? Hij maakt zijn weersverwachtingen zelf en uit onderzoek blijkt dat deze het meest betrouwbaar zijn. En over zijn kwaliteiten als presentator èn als weerman: hij heeft de hoogste kijkcijfers van SBS6, iedere dag 1 tot 1,2 miljoen kijkers en tijdens de afgelopen winter had hij soms zelfs 1,8 tot 2 miljoen kijkers, dit omdat zijn weersverwachting steeds het betrouwbaarst en meest uitgebreid bleek. Zoals Stefan al aanhaalde, jij hebt al van alles gedaan en je was nergens een uitblinker in, als je het mij vraagt had jouw column moeten beginnen met stevige kritiek op jezelf.

      /   Reply  / 
  4. Rogier

    Iemand met zo weinig talenten moet vooral een beetje op de achtergrond blijven en niet zo’n grote mond hebben.

    Wees blij dat je weer een baantje hebt bij de tv, tracktor pulling hahaha. Over je presenteertalenten kunnen we 1 ding zeggen; je hebt geen presenteertalent!

    Waar maak je je trouwens druk om? De hele wereld staat in de fik en jij wind je op over Paulus Pietsma? Zielig!!

      /   Reply  / 
  5. Stefan

    Het is mooi dat Dave Piet Paulusma afzeikt. PP is populair, verdient bakken met geld en heeft de nieuwe vorm voor t weerpraatje in de markt gezet.

    Hoezo jaloers.

    Dah Jonguh

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>