An Schrijft: Ambitieuze vrouwen in de showbizz

Wendy van Dijk is het voorbeeld dat ambitie tot groot succes kan leiden. Sommige mensen weten zich vast te bijten in het doel dat zij voor ogen hebben. Dit is ook een bekend verschijnsel in de showbizz. Wanneer je hier erkenning wilt krijgen moet je wel beschikken over enorm veel ambitie en het daarbij behorende doorzettingsvermogen. De Nederlandse showbizz kent vele ambitieuze vrouwen zoals  bijvoorbeeld Wendy. Zij wist vanaf het prille begin precies wat zij wilde en beschikt dan ook over een vasthoudend karakter om haar doelen te bereiken. Alle tools die zij in dit leven krijgt aangereikt zal zij gebruiken. Zij is een mooi voorbeeld van iemand die weet waarvoor zij geboren is. Een besluit dat zij kennelijk al ver voor haar verblijf in de baarmoeder had genomen. Obstakels op haar weg hebben haar sterk gemaakt. Tegenslagen maken haar nog meer vastberaden om door te gaan.

Van jonge danseres bij de André van Duin Revue klom zij langzaam op via Wie ben ik naar de status die zij nu heeft bereikt. Zij wist zich goed te profileren en zorgde ervoor dat zij opviel tijdens het programma waar André van Duin en Ron Brandsteder de werkelijke sterren waren. Feilloos herkent zij de ladders die nodig zijn om verder naar boven te klimmen. Steeds weer vindt zij de sleutels die nodig zijn om nieuwe deuren te openen. Dankzij een inmiddels dik geworden eeltlaag kan zij vallen en weer opstaan. Na de geflopte One Milion Dollar Wedding show wist zij zich weer te revancheren met Ushi & Dushi. In haar geval heeft zij al deze eigenschappen nodig om de top te behalen en te behouden. Maar hoe zit het eigenlijk met de persoonlijkheid van zulke mensen. Hoe ziet hun privéleven er uit? In de loop der jaren zie je deze mensen veranderen van vriendelijk lief lachende meisjes in vrouwen met een keiharde instelling.

De ambitie slaat vaak door in een vorm van bezetenheid. Door het verstrijken der jaren zie je vaak dat hun gezichtsuitdrukkingen harder worden. De zachtheid en glans, waarmee zij ooit de harten veroverden, verdwijnt geleidelijk.  Mensen die, soms verbeten, hun doelen willen bereiken, beschikken dan ook over narcistische karaktertrekken. Het zijn mensen die moeite hebben met het vinden van een gezond evenwicht tussen hun privéleven en hun sterrenstatus. Zij worden tevens volkomen afhankelijk van goede mensen om zich heen die er voor kunnen zorgen dat het privé ook nog een beetje leuk blijft. Daar ik Wendy niet persoonlijk ken, kan ik dus onmogelijk oordelen op basis van feiten. Het ontgaat mij echter niet dat Wendy in de loop der jaren zeer veranderd is.  Tijdens interviews van een korte periode geleden komt zij hard en soms ook bitcherig over. Het leek alsof zij soms krampachtig probeerde het lieve meisje naar boven te halen. Het lieve meisje  is echter tijdens het groeiproces door een achter deurtje weggeslopen. Zij heeft dan ook veel tegenslagen in haar privéleven gekend. Ieder mens krijgt hiermee te maken maar wanneer je in de schijnwerpers staat, is het niet eenvoudig dit te verbloemen.

Tijdens het programma In de Hoofdrol waren wij er getuige van dat Wendy onverbloemd diva gedrag vertoonde. Op het moment dat zij zich er nog niet bewust van was dat zij gefilmd werd, zagen wij de echte Wendy. Haar broer, die in het complot zat om Wendy naar de studio te lokken, kreeg er flink van langs. Haar broer vond dat zij te laat was, waarop zij hem op verbeten toon duidelijk maakte dat zij een artiest is en die komen nu eenmaal altijd te laat. De status die zij tot nu toe bereikt heeft, zal zij dan ook niet snel meer opgeven. Het is net alsof zij nu niet meer terug kan. Haar huidige zwangerschap maakt haar weer zichtbaar milder. Op dit moment is er dus even sprake van een evenwicht tussen privé en carrière. Voor Wendy zal het echter altijd een moeilijk blijven om de juiste afwegingen te maken.

Wendy is natuurlijk niet de enige. Carolien Tensen heb ik ook zien veranderen van een heerlijke vrolijke spontane lachebek in een ambitieus verbeten persoonlijkheid. Ook bij haar een logisch gevolg van een combinatie tussen privé en carrière. De laatste tijd echter zie ik bij Carolien een positieve verandering. De programma’s die zij tegenwoordig maakt lijken goed aan te sluiten bij haar persoonlijke ontwikkeling. Met plezier heb ik naar deze programma’s, die zij tegenwoordig bij de NCRV maakt, gekeken. Zij lijkt op haar stek te zijn aangekomen. Hierbij speelt haar leeftijd en levenservaring natuurlijk ook een grote rol.
Een nieuwe ambitieuze dame is Yvonne Jaspers. Wie de eerste serie van Boer zoekt Vrouw bekijkt, zal een duidelijk verschil waarnemen. Naar mate het succes toeneemt zie je haar zichtbaar veranderen. De “ambitie”lijntjes in haar gezicht en de toon in haar woorden wordt steeds scherper.

Irene Moors lijkt echter immuun voor het besmettelijke ambitievirus. Bij Irene heb ik het gevoel dat zij gewoon doet wat ze werkelijk leuk vindt en dat levert haar geen windeieren op. Het lijkt bij haar vanzelf te gaan en straalt zij nog iedere dag het plezier uit dat zij ondervindt aan een goede balans in werk en  privé. Tot nu toe heb ik de eerder genoemde scherpe trekjes bij haar nog niet ontdekt.  Irene heb ik wel achter de schermen ontmoet en had ik de indruk dat zij geen  rol speelt. Dit is natuurlijk ook een gave en een prachtige bijkomstigheid in haar leven. Volgens een van de spirituele wijsheden is het belangrijk het kind in jezelf altijd levend te houden. Dit is een belangrijke manier om gelukkig te kunnen zijn en te blijven. Irene kan deze aspecten ruimschoots kwijt in het werk dat zij doet.

Mensen die geen rol hoeven te spelen, zullen het langer kunnen volhouden dan mensen die dat wel doen. Het kost namelijk erg veel energie wanneer je steeds moet overschakelen van  je privéleven naar publieke optredens. Mensen zoals bijvoorbeeld Irene hoeven hier kennelijk niet over na te denken. Dit zijn tevens de mensen die zich zelf niet als ster zien. Zij zijn zich hier zelfs niet bewust van en streven de sterrenstatus ook niet na. Zij hebben slechts plezier in hun werk. Daarom zijn juist zij de sterren die echt stralen.

Liefs,
An

An de Wit-Akkermann is moeder van twee volwassen kinderen en getrouwd met Peter. Ze is spiritueel coach en heeft een heldere en duidelijke kijk op de wereld. In 2006 schreef ze het boek Rimpels op je Ziel over haar bijzondere levenservaringen. Door haar werk en in haar omgeving heeft ze regelmatig te maken gehad met bekende en minder bekende Nederlanders. Hierdoor heeft An een geheel eigen, maar warme kijk en visie op de wereld van de ‘Rich & Famous’. In haar columns op Glamourblog.nl zal ze deze menselijke en spirituele visie op actuele gebeurtenissen dan ook regelmatig met onze lezers delen. Lees alle columns die An voor Glamourblog.nl schreef hier.

Lees ook:Wendy van Dijk hoogzwanger toch op X Factor presentatie
Lees ook:Eastenders-actrice Wendy Richards overleden
Lees ook:RTL schrapt realityserie VUmc ‘Op Leven En Dood’
Lees ook:An Schrijft: Connie Breukhoven’s leven is Upside Down
Lees ook:Wendy van Dijk aan het bevallen!

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “An Schrijft: Ambitieuze vrouwen in de showbizz

  1. hannelore

    Ah, zie je wel, ik ben gewoon te ‘echt’! :-)
    En aan die balans heb ik nu al m’n handen vol, haha!
    Scherp stuk, An!

      /   Reply  / 
  2. henk

    Ook in mij n werk zie ik mensen veranderen van heel betrokken en lief naar afstandelijk en vals. Het lijkt wel of roem en aandacht iets vervelends doet met deze mensen. Jammer dat ze niet door hebben dat deze verandering op langer termijn negatief voor ze zal uitpakken. Mensen worden ouder, kijk maar naar Freek de Jonge, eens briljand, nu een oude verzuurde man. Net als Herman van Veen. met ouder worden heb je meer mensen om je heen nodig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>