Jaguar C-X16: de sportauto van de 21ste eeuw

Wat ons betreft nog steeds een van de meest glamourous auto’s: de Jaguar. Alleen de naam laat bij menigeen al een twinkel in de ogen verschijnen. Onlangs presenteerde Jaguar in Frankfurt de C-X16 concept aan de wereld. De C-X16 laat de visie van Jaguar zien op een sportauto van de 21ste eeuw.

In dit geval een ‘1 plus 1’ lichtgewicht concept, aangedreven door een 3.0 liter V6 met 380 pk en voorzien van F1-stijl KERS-systeem met ‘push-to-pass’-knop. De hybride aandrijflijn beperkt bovendien de uitstoot tot slechts 165 g/km. Jaguar liet met de C-X75 al zien dat een hybride aandrijving voor spectaculaire prestaties kan zorgen en met deze C-X16 concept toont Jaguar opnieuw een innovatieve en ultrasportieve hybride aandrijving. De C-X16 gaat mee met de traditionele Jaguar-opstelling van de motor voorin en aandrijving op de achterwielen, maar geeft deze formule met zijn nieuwe hybride aandrijflijn wel een twist, waardoor de perfecte 50:50 gewichtsverdeling wordt bereikt.

Voor het opladen van de accu’s gebruikt Jaguar een Kinetic Energy Recovery System (KERS). Via een elektrohydraulisch systeem op de achteras wordt er remenergie teruggewonnen, die weer naar de accu’s wordt geleid. De elektromotor zorgt niet alleen voor een extra ‘boost’ van 95 pk, maar ook voor een vermindering van het brandstofverbruik. De C-X16 kan bovendien tot 80 km/u emissieloos op de elektromotor rijden. Om het verbruik verder terug te brengen is de 3.0 liter V6 gekoppeld aan de achttraps automaat met het Intelligent Stop/Start systeem dat we inmiddels kennen van de onlangs geïntroduceerde Jaguar XF 2.2D.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de prestaties, en die liegen er niet om. Met de innovatieve aandrijflijn sprint de C-X16 van 0 naar 100 km/u in 4,4 seconden en haalt hij een topsnelheid van 300 km/u. Toch blijft het brandstofverbruik beperkt tot 1l op 14,5 km (6,9 l/100 km) en de CO2-uitstoot bedraagt slechts 165 g/km. Deze mooie cijfers zijn ook te danken aan het chassis en de carrosserie, beide van lichtgewicht aluminium. Milieuvriendelijk, snel en bloedmooi dus. Waar kunnen we vast intekenen?

Lees meer over auto’s op auto.blog.nl

Lees ook:Mazda CX-5; een zuinige, veilige Crossover SUV
Lees ook:wHeels: Jaguar XF – Classy Businessbabe
Lees ook:Te Koop: Chrysler 300c van Obama!
Lees ook:wHeels: Lexus CT200h in de hoofdrol
Lees ook:Glamour Auto-test: Opel Ampera

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jaguar C-X16: de sportauto van de 21ste eeuw

  1. Johannes Huijgen

    Graag wil ik deze sportwagen verdienen als de 666 in de wereld,666 is mijn nummer amen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>