An Schrijft: Solidariteitsbetuiging voor de moeder van Jan

An de Wit-Akkermann is moeder van twee volwassen kinderen en getrouwd met Peter. Ze is spiritueel coach en heeft een heldere en duidelijke kijk op de wereld. In 2006 schreef ze het boek Rimpels op je Ziel over haar bijzondere levenservaringen. Door haar werk en in haar omgeving heeft ze regelmatig te maken gehad met bekende en minder bekende Nederlanders. Hierdoor heeft An een geheel eigen, maar warme kijk en visie op de wereld van de ‘Rich & Famous’. In haar column, die vanaf deze week te lezen is op Glamourblog.nl, zal ze deze menselijke en spirituele visie op actuele gebeurtenissen dan ook regelmatig met onze lezers delen.

Solidariteitsbetuiging voor de moeder van Jan

Eigenlijk had ik helemaal geen zin mij in deze hele toestand te verdiepen. Maar nu iedereen de moeder van Jan Smit de grond in boort, ontstaat er bij een soort van solidariteitsgevoel. Oké, het is niet zo handig dat zij zich er op dit moment publiekelijk mee bemoeit, maar het is een moeder, he! Zij heeft gehandeld vanuit haar oprechte gevoel en niet vanuit het verstand.

De ouders van Jan hebben hem vanaf het eerste moment begeleid en gesteund. Het talent van Jan in combinatie met een strikte begeleiding van zijn ouders, hebben hem zo ver gebracht. Nu moet hij op eigen kracht verder. Zelf heb ik de indruk dat zijn ouders zijn privé keuzes wel degelijk respecteren. Zoals de meeste artiesten kan ook Jan niet zijn eigen geld beheren. Zou je dit aan hem overlaten, zou hij het er misschien binnen een half jaar doorheen jagen. Hadden zijn ouders hem daarbij niet geholpen, had hij waarschijnlijk nooit dit mooie huis kunnen kopen. Ik ken genoeg bn’rs die alleen maar schulden hebben omdat zij geen hulp van familie of anderen accepteren. Ook dat is een keuze waar men als ouders respect voor dient te hebben.

Welke keuze een mens ook maakt, ze hebben allemaal gevolgen. Positief of negatief. Jan maakte de keuze om de financiële zaken nog altijd aan zijn ouders over te laten. Hij heeft volgens mij geen idee wat geld is. Het was er immers altijd. Zijn bankrekening groeide met hem mee. Jantje is groot geworden, dus zijn vermogen ook. Vandaar zijn onverschilligheid. (Kan mij trouwens ook voorstellen dat alle spulletjes hem aan Yolanthe bleven herinneren). Zijn ouders daarentegen weten dit maar al te goed en zijn nog van en generatie waar het allemaal niet zo vanzelfsprekend was. Dit is trouwens een bekend verschijnsel bij de huidige ouder/kind relaties.

Kortom: zijn moeder heeft alle redenen geëmotioneerd te reageren. Jan is zijn ouders ook veel dank verschuldigd. Jan zal zijn moeder dan ook niet publiekelijk afvallen. Het publiek en de media ruiken bloed en vallen zonder na te denken over Gerda heen. Dit getuigt van een gebrek aan inzicht en begrip. Iedereen smult van de openheid van de realitysoaps zoals o.a. de Palingsoap. Nu er iemand werkelijk openheid van zaken geeft, heeft iedereen ineens een vernietigende mening. Raar volkje zijn wij hoor!  Aangestuurd door types zoals Pappa Albert Verlinde.

Als moeder (van) weet ik precies hoe zij zich voelt en waarom zij op dat moment uit de school klapte. Zij komt op mij over als een pittige tante, die er dan ook geen spijt van heeft dat zij haar mening heeft geuit. Zo sterk ben ik niet. Ooit heb ik met een soortgelijk bijltje gehakt en had er elke keer spijt van. Had ik mijn mond maar gehouden. Iets wat uit de grond van hart kwam werd vreselijk besmeurt en verdraaid door meningen van domme types. Het enige waar ik nooit spijt van heb gehad, is een interview dat ik ooit gaf aan Angel Mulder voor Vrouw.nl. Dit is te danken aan het feit dat ik mij niet misbruikt voelde. Mijn uitspraken niet zijn veranderd d.m.v. een andere tonatie.

Gerda daarentegen is met de roem van Jan meegegroeid. Daarom zal zij dan ook iets harder en zekerder van zichzelf zijn. Hier waren het de ouders die hun kind hebben geleerd met roem om te gaan. En dat kunnen die Volendammers heel goed. Lekker nuchter en met twee benen op de grond en vooral niet vergeten waar je vandaan komt. Persoonlijk kan ik mij heel goed voorstellen dat je het als ouder niet pikt wanneer een “buitenstaander” er met een (klein) deel van de verdiende centjes  vandoor gaat. “De vis wordt immers duur betaald!”  Zolang zij de financieele belangen van Jan  behartigen, hebben zij recht van spreken.
Die tweedehands actie vind ik ronduit kinderachtig. Dit heeft alleen maar tot doel een wig tussen ouder en kind te drijven. Hiermee wil men de moeder van Jan nog belachelijker maken en dwingt men Jan nadelige uitspraken over zijn moeder te doen.

Met bovenstaande wil ik alle moeders van bn’rs een hart onder de riem steken. Het is een grote zwijgende groep, die soms moet toezien hoe hun kind voor het grote publiek wordt vergruist zodra het fout gaat. Het onwetende publiek, journalisten en sommige artiesten ontkennen dat iedere artiest ook ouders heeft die hen op wat voor manier dan ook hebben geïnspireerd en gesteund. Een volkszanger met een armoedige jeugd en alcohol verslaafde vader, kan als geen ander hier over zingen. Dit brengt hem roem en geld. Daaruit voortkomend krijgt hij de kans zijn kinderen wel een goede jeugd te geven. Er zijn ook ouders die hun kind van jongs af aan hebben begeleid of alle ruimte hebben gegeven, te kunnen zijn wie zij wilden zijn. Zonder belemmeringen konden zij hun pad naar roem volgen. In de landen om ons heen zoals bijvoorbeeld Spanje en Duitsland toont men veel meer respect voor de familieleden van hun beroemdheden.

Laten wij hopen dat die hele toestand snel voorbij is. Jan heeft op het persoonlijke vlak zijn eerste belangrijke levensles in de liefde gehad. Dit doet hem kennelijk beseffen dat hij beter af is met een nuchtere hardwerkende vrouw uit zijn eigen dorpsgemeenschap. Liza weet nu wat zij aan haar toekomstige schoonmoeder heeft. Dat zij uit Volendam komt, geeft haar vast een streepje meer. Dit zou weleens een huwelijk kunnen worden. (Schoon)Mamma zal de complete zorg straks met een gerust hart uit handen durven te geven. Wat lijkt Liza trouwens op Ellemieke?!

Liefs,
An de Wit-Akkermann

Lees ook Rob en Belinda

Lees ook:Hoe moeten de ouders van Joran zich wel niet voelen?
Lees ook:Video: Geheime dochter Prins Bernhard spijt van onthulling
Lees ook:Vader en moeder Kemp overlijden binnen 48 uur na elkaar
Lees ook:Dannii Minogue ging bloot om schulden af te betalen
Lees ook:Fergie en Josh Duhamel de trotse ouders van een zoontje: Axl

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “An Schrijft: Solidariteitsbetuiging voor de moeder van Jan

  1. Jennie

    Jan mag trots zijn op zijn moeder. Iedere moeder zou in deze situatie opkomen voor zijn kind. Alleen wat ongelukkig dat dat dan via de media moet in haar geval.

      /   Reply  / 
  2. Angel Mulder Auteur

    Ik kan de moeder van Jan Smit aan een kant wel begrijpen, maar aan de andere kant snap ik niet dat dit in de media uitgevochten moet worden. Het komt op mij over als pure zwartmakerij. Had elkaar lekker opgezocht en het face to face ‘uitgevochten’. En wie weet wat Jan en Yolanthe onderling hebben afgesproken? Zoals Jaap Buijs zei had Jan gezegd ‘dat ze maar moest meenemen wat ze nodig had’. Niet echt een duidelijke afspraak en Yolanthe had dus blijkbaar “heel wat nodig”… ;)

      /   Reply  / 
  3. coen

    als het een daad van moederliefde is,waarom dan exclusief verkopen aan de hoogste bieders,hoe nobel is dat dan nog….dankzij je (zijdelingse)bekendheid een podiumpje krijgen en dan iemand zwart maken;wat een treurigheid en zure hoofden

      /   Reply  / 
  4. Gerrit

    Wederom met enige verbazing de hersenspinsels van An de Wit gelezen. An, de zelfbenoemde spreekbuis voor moeders met bekende kinderen, een zogenaamde autoriteit op het gebied van opvoeden. Het op de wereld zetten van een kind maakt iemand nog niet meteen tot een goede of geinteresseerde moeder mevrouw de Wit.

    An laat ons als lezers weten een solidariteitsgevoel te hebben met de moeder van Jan Smit. Iets wat getuigd van een bijzonder inlevingsgevoel. Dit zit hem namelijk in voor zover ik dat kan beoordelen dat Gerda Smit een moeder is die bij haar kinderen betrokken is, een groot deel uit maakt van hun levens, weet waar ze mee bezig zijn en voor hen opkomt als ze gevoel heeft dan hen onrecht word aangedaan.

    Iets wat we volgens mij van An niet kunnen zeggen. ‘De spreekbuis voor moeders met bekende kinderen’ heeft voor zover ik weet haar volwassen zoon als sinds zijn 11e niet meer gezien. En heb ik gehoord dat Georgina ook geen contact meer heeft met haar moeder wat ook zeker blijkt uit het feit dat deze niet eens meer lijkt te willen reageren op haar moeders honger naar de pers.

    Ik kan dan helaas ook niet anders concluderen dat zij haar moederlijke wijsheden voornamelijk uit boeken of het kijken naar Oprah lijkt te halen. An, ik zou het je zo gunnen dat jij je bestaansrecht niet meer hoeft te halen uit de bekendheid van Georgina maar dat je zelf iets gaat doen wat er ECHT toe doet.

      /   Reply  / 
    1. michaela

      Gerrit, misschien moet je eerst Ans boek eens lezen voordat je ùberhaupt maar over een mening over haar durft na te denken. Wat weet je van haar dat je deze conclusdies durft te trekken? Als moeder en grootmoeder van een stel kinderen weet ik precies wat die schatjes allemaal kunnen doen met en tegen je. Je kent geen van de beweegredenen van beide partijen, dus verlaag jezelf niet tot het roddelniveau en voorbarige uitspraken. Dan kwets je An ook niet.

        /   Reply  / 
      1. Sabine

        “Je kent geen van de beweegredenen van beide partijen, dus verlaag jezelf niet tot het roddelniveau en voorbarige uitspraken. Dan kwets je An ook niet.”

        Kijk Michaela: Precies om diezelfde reden reageer ik op die column van An over Rob en Belinda! Dat wat je zelf niet wil, doe dat ook een ander niet!

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>