Monique’s Mening: Paparazzi

Als ik heel beroemd zou zijn – zeg maar net zo beroemd als Brad Pitt, Beyoncé of Hugh Grant – dan zou ik werkelijk gestóórd worden van die eeuwige paparazzi om me heen. Altijd en overal opdringerige persmuskieten, waar je ook gaat of staat. Overal flitsers van fotocamera’s. Iedere bad hairday of modeflater wordt genadeloos vastgelegd en iedere misstap of spontane uitspatting zie je uitvergroot in de roddelbladen terug. Inclusief duimzuigerij. Het idee dat je geen stap meer kan zetten zonder dat het opgemerkt wordt, lijkt me erg verstikkend.

Het gebeurt regelmatig dat sterren – letterlijk – een pijnlijke aanvaring hebben met opdringerige journalisten. Madonna heeft ooit haar ribben gebroken, toen ze van haar paard viel omdat het beest schrok van een journalist die plots uit de bosjes tevoorschijn kwam. En Brad Pitt maakte recentelijk nog een schuiver met zijn motor, omdat hij moest uitwijken voor de pers. Ook Nicole Richie kon zich vorige maand nog in het ziekenhuis laten behandelen, na een botsing met een persauto.

Niet alle celebs en hun bodyguards reageren helemaal ‘zen’ op hun belagers. Neem hittepetit Naomi Campbell: berucht vanwege haar temperament en haar loszittende handjes. Ook Hugh Grant trapte onlangs een journalist vol in zijn kruis, omdat deze weigerde hem met rust te laten. De chauffeur van Robbie Williams was de paparazzi beu, en reed doodleuk over de benen van een fotograaf heen, tot grote ontzetting van Robbie. En de bodyguard van Beyoncé en Jay-Z heeft de zelfbeheersing van een peuter: hij slaat er de laatste tijd wel érg vaak op los! Lilly Allen knapte dat klusje zelf op toen het haar teveel werd, evenals Jude Law. Niet goed te praten, maar misschien wel begrijpelijk wanneer je 24/7 belaagd en opgejaagd wordt. Een ster is per slot van rekening ook maar een mens.

Ik vond tot voor kort altijd dat het in Nederland best smooth verliep tussen pers, publiek en onze BN-ers. Wij zijn een nuchter volkje en op een enkele uitzondering na, laten we onze BN-ers rustig hun ding doen wanneer we ze ergens spotten. We hebben in tegenstelling tot de landen om ons heen, ook een mediacode wat betreft ons koningshuis: de familie poseert regelmatig gewillig voor de pers, in ruil voor rust. Natuurlijk bestaat er in ons kikkerlandje ook een echte roddelpers, maar die is niet vergelijkbaar met Engeland, Duitsland of Amerika. De laatste tijd echter, begint ook het Nederlandse moraal op dit gebied ernstig te kelderen.

Denk aan de videobeelden van Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Snijder, zoenend in een parkeergarage. Of de opnames van een hevig zoenende Georgina Verbaan, met een man die duidelijk niet haar vaste partner was. Onthullende filmpjes, gemaakt of verspreid door mensen met bijzonder weinig scrupules… Dat deze intieme beelden ook nog op tv vertoond werden, ging wat mij betreft te ver. Beveiligingscamera’s – bedoeld om de veiligheid te vergroten – werden hier schaamteloos gebruikt voor een heel ander doeleind. Mobiele telefoons, toch vooral bedoeld om mee te bellen, worden tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt om discutabele situaties vast te leggen, die anders voor het grote publiek verborgen zouden blijven. Als BN-er moet je tegenwoordig niet alleen bedacht zijn op paparazzi – nee – vooral Jan met de pet vormt een bedreiging voor je privacy.

En dat betreur ik. Want ieder mens heeft recht op privacy. En volgens mij bestaat er een heel simpele leefregel: “Wat Gij niet wilt dat U geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Monique

Over Monique:
RTL Boulevard is voor haar wat het journaal voor anderen is, maar roddelbladen leest ze alleen bij de kapper. Monique leest, kijkt en verwondert… Vanaf de zijlijn volgt ze de hysterische perikelen in showbizzland en het lief en leed van de sterren vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar columns. Haar observaties zijn scherp, haar mening is duidelijk. Soms doopt ze haar pen in gif en veegt ze genadeloos de vloer aan met de celebs en hun gedrag. Maar meestal serveert ze haar columns met een flinke portie zout, gelardeerd met een dosis nuchterheid en maakt ze het geheel af met een saus van humor. Lees hier alle columns van Monique voor Glamourblog.nl!

Lees ook:Monique’s Mening: Sha-la-lie, dat wordt ‘m nie
Lees ook:Andre Hazes jr wil graag papa worden
Lees ook:Monique’s Mening: Sekstapes
Lees ook:Frank Rijkaard trouwt zijn Stefanie (zie de foto’s!)
Lees ook:Monique’s Mening: Victoria Beckham alias Miss Perfect

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Monique’s Mening: Paparazzi

  1. An de Wit-Akkermann

    In een uitzending van Goedemorgen Nederland van woensdag 18 november j.l. zag ik toevallig een gesprek met voormalig roddeljournalist Hans Vos.
    Hij was van mening dat de roddelpers in Nederland best harder mocht worden. Onze celebs kunnen als het aan hem ligt dus hun borst nat maken. Je moet als paparazzie dan beschikken over een gewetenloos karakter. Denk niet dat wij dit moeten nastreven. Het is echter vraag en aanbod.
    Zodra wij massaal stoppen met het kopen van deze bladen, hebben zij geen voedingsbodem meer. Wanneer roddelprogramma’s geen filmpjes van particulieren meer aannemen, zal ook deze trend zich niet verder ontwikkelen. Dus…wat gaan we doen? Hebben wij respect voor de privacy van onze celebs of niet?
    Het is dus in onze handen of deze branche zich werkelijk gaat verharden.

      /   Reply  / 
    1. Angel Mulder Auteur

      Volgens mij is het in Nederland ook al een stukje harder aan het worden. Ik merk het ook onder de fotografen langs de rode loper. Iedereen wil de beste foto’s hebben en dat gaat vaak met een hoop geduw en geruzie gepaard.

        /   Reply  / 
  2. An de Wit-Akkermann

    Arme Angel, jij staat daar als bijna enige vrouw tussen.Je laat je niet wegduwen hoor:)

      /   Reply  / 
    1. Angel Mulder Auteur

      Nee hoor, ik sta mijn mannetje wel ;)

        /   Reply  / 
  3. Monique

    Wanneer sterren over een rode loper gaan, dan weten ze dat ze gefotografeerd gaan worden en daar is niets mis mee in mijn ogen. Het gaat mij juist om de gewone en ongewone momenten uit het leven van een ster, waarbij de ster gefilm of gefotografeerd wordt, en soms zelf opgejaagd, tegen wil en dank. Dat stuit mij tegen de borst. En wat je zegt Ann: een kwestie van vraag en aanbod. Ik zal dan ook nooit een roddelblad kopen.

      /   Reply  / 
    1. Anton

      Helemaal eens Monique, dat is een heel groot verschil. Maar als de klant het gaat bepalen dan ben ik bang dat we binne de kortste keren op het niveau van Duitsland of Engeland zitten…….

        /   Reply  / 
  4. Lydia Garcia

    Ja precies het probleem van vraag en aanbod …. Als je ziet wat voor bedragen Paparazzis voor een hele exclusieve (dus hele stiekeme) foto krijgen begrijp je meteen waarom ze de sterren het leven zo moeilijk maken.

      /   Reply  / 
  5. An de Wit-Akkermann

    Wat we niet moeten vergeten dat de sterren soms ook dankbaar gebruik maken van de roddelpers. Ze bellen zelf wanneer ze iets te melden hebben of als er bv scooter is gestolen. Soms is het heel raar dat er bij informele situaties plots een fotograaf aanwezig is. Dus in de kwestie van vraag en aanbod moeten we de sterren zelf ook niet uitvlakken.Het is een soort kat en muis spelletje. Er zijn bn’rs die in paniek raken wanneer ze te weinig aandacht in de bladen krijgen. Wat ik wel zeer kwalijk vind, is het feit dat wanneer een bn’r geen interview aan een blad wil geven, zij een lasterverhaal verzinnen. maar ook hier is soms sprake van “waar rook is, is vuur”.

      /   Reply  / 
  6. Monique

    Ik denk zeker dat er BM-ers zijn die b.v. de Story bellen als ze iets te melden hebben. Een soort win-winsituatie. Zij (juiste) publiciteit, Story een scoop. Maar met wereldsterren is het een heel ander verhaal, denk ik. Die zullen in het begin van hun carrière iedere publiciteit kunnen gebruiken, terwijl het later (op veel grotere schaal) vooral een last wordt, volgens mij.

      /   Reply  / 
    1. An de Wit-Akkermann

      Je hebt gelijk. Wij kunnen Amerika niet met Nederland vergelijken. In Amerika heeft de sterrenstatus veel meer betekenis. Dus zal het hier uiteindelijk ook wel meevallen. Nederlandse sterren leveren niet zoveel op omdat zij geen wereldfaam hebben.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>