Monique’s Mening: Sha-la-lie, dat wordt ‘m nie

Vader Abraham heeft, volgens mijn goed geïnformeerde bron, al lang geleden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ik dacht zelf dat de man allang de honderd was gepasseerd, maar hij schijnt pas vierenzeventig te zijn. Hoe dan ook: hij heeft recht op AOW. Ik weet dus niet beter of deze ouwe heer zou allang achter de geraniums zitten, bij het raam in zo’n grote relaxfauteuil. Krantje op schoot, genietend van een kopje cafeïnevrije koffie met een mariakoekje. Denkend aan tijden van weleer. Tijden waarin hij succesvol was met het schrijven van levensliedjes, voor jonge meisjes met een onschuldig uiterlijk en een glashelder stemmetje.

Herinnert u zich deze nog? “Zou het erg zijn, lieve opa?” Zijn duet met kindsterretje Wilma. De man was toentertijd 35 jaar, maar in mijn kinderogen al hoogbejaard. En wat dacht je van de tranentrekker: “Een kind zonder moeder”, van Mieke. Ook al zo’n succes. Maar lieve mensen, dat was in de zeventiger jaren! In de tijd dat de hoeren nog maagd waren! Toen we koe nog met een lange oe schreven! Toen duidelijk articuleren nog een must was! Toen woorden nog voluit uitgesproken moesten worden, tijdens het zingen. Ook de n achter ieder werkwoord, die we normaal gesproken altijd achterwege laten. Maar oké, dat was toen en wat mij betreft is het goed dat die periode voorbij is. En het klinkt misschien gek, maar toch… iets in het songfestivalnummer van dit jaar, doet me terugdenken aan die tijd.

Tot mijn grote verbazing is vader Abraham opnieuw onder het stof vandaan gehaald, afgepoetst en gaat ‘zijn liedje’ Sha-la-lie – wederom gezongen door een jonge deerne met gezonde Hollandse blosjes op de wangen – ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Een liedje waarvan tout bekend Nederland al liet weten er geen brood in te zien. Een zeldzaam beroerd lied dan ook, waar de geur van spruitjes nadrukkelijk omheen hangt.
Ik bedoel, we zijn al heel lang niet meer écht succesvol geweest op het Songfestival, maar we hadden altijd nog wel een sprankje hoop. Zo van, wie weet… stél dat de rest van de inzendingen bagger is, dan winnen we misschien wel weer eens een keer. Alleen deze keer is alle hoop meteen genadeloos de grond ingeboord. Het enige positieve daaraan is dat het teleurstellingen voorkomt. En dat we onze naam weer eens op de kaart zetten. Dit keer niet met het gedoogbeleid over softdrugs, maar met een gênante laatste plaats op het Eurovisie Songfestival. Maar goed, ook negatieve aandacht is aandacht.

Begrijp me goed, er is op zich niets mis met het Hollandse levenslied. Zolang het maar achter gesloten deuren – en met een koptelefoon op – gedraaid wordt. Ik heb niets met Marianne Weber, Hannes, André Hazes (over de doden niets dan goeds, maar ik maak nu even een uitzondering) en zijn angstaanjagende reïncarnatie in de persoon van Peter Beense. Portugal heeft de fado, Duitsland heeft zijn schlagers en wij hebben – samen met onze Zuiderburen – het levenslied. En Sieneke. En dat is héél erg, lieve opa!

Over Monique:
RTL Boulevard is voor haar wat het journaal voor anderen is, maar roddelbladen leest ze alleen bij de kapper. Monique leest, kijkt en verwondert… Vanaf de zijlijn volgt ze de hysterische perikelen in showbizzland en het lief en leed van de sterren vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar columns. Haar observaties zijn scherp, haar mening is duidelijk. Soms doopt ze haar pen in gif en veegt ze genadeloos de vloer aan met de celebs en hun gedrag. Maar meestal serveert ze haar columns met een flinke portie zout, gelardeerd met een dosis nuchterheid en maakt ze het geheel af met een saus van humor. Lees eerdere columns van Monique voor Glamourblog.nl hier.

Lees ook:Monique’s Mening: Sekstapes
Lees ook:Monique’s Mening: Wie treurt krijgt een beurt
Lees ook:Monique’s Mening: Seks met een Jonge God
Lees ook:Monique schrijft: een brief aan Tiger Woods
Lees ook:Monique’s Mening: Oprah for President?

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “Monique’s Mening: Sha-la-lie, dat wordt ‘m nie

  1. Cres

    Ik had heel lang gedacht dat het een grap was, dat dit nummer zou worden gebruikt. Maar het bleek ‘t grootste familiefuifnummer van Nederland te zijn. -dan maar de zwarte schaap van de familie, ik hoor hier echt niet bij-

      /   Reply  / 
  2. Anne

    Haha idd! Als dit alles is wat Nederland heeft, dan zullen we al weer snel terug zijn (in ons oude vertrouwde kikkerlandje).

      /   Reply  / 
  3. Lydia

    Ja, wat een Hollandse folkore met dat kitsche draaiorgel. Ik dacht even dat het een carnavalskraker was…. Sieneke; een Eftelingattractie, daar ben ik het wel mee eens!

      /   Reply  / 
  4. Anke

    Ik denk dat we er gewoon vanuit kunnen gaan dat we ons voor een kort moment vreselijk gaan schamen. Daarna zal Sieneke met opgeheven hoofd weer terug naar huis reizen. Laat het dan duidelijk worden voor vader Abraham dat hij idd de pensioengerechtigde leeftijd heeft.
    Je hebt helemaal gelijk Monique dat ons kleine sprankje hoop nu genadeloos de de grond in gedrukt is…
    Einde songfestival voor NL??? Misschien nog niet zo’n slecht idee.

      /   Reply  / 
  5. Sas

    Het ergste is….na het doorstaan van het kijken van de show,
    dat ik ECHT de hele nacht heb: “sha-la-liën” in mijn bed!!!
    HET GAAT NIET UIT MIJN KOP!!! En dat heeft die Lieve Opa toch echt goed begrepen, want hij waarschuwt ons hier al voor in zijn tekst!

      /   Reply  / 
  6. Francesca

    Nou, nou, nou, niet zo negatief, zeg. Het gaat er toch helemaal niet om wat wij ervan vinden? Bovendien.. zo slecht klinkt het helemaal niet en die Sieneke ziet er fris en onbedorven uit (weet niet of het in werkelijkheid zo is, want tegen die tijd zullen de scandals wel weer losbreken…maar ja, kijk ff naar de inzendingen van vorig jaar, nog nooit zoveel freaks bij elkaar gezien)

    Nee, het nummer ligt lekker in het gehoor en mooier nog: het gaat er ook niet meer uit. Wie weet maken we toch nog een kansje….

    En dan het orgel! Best origineel. Zo lekker typisch Hollands hahahaha!

      /   Reply  / 
    1. Angel Mulder Auteur

      Hé wat leuk, dé Francesca? Leuk dat we elkaar weer gevonden hebben :)

        /   Reply  / 
  7. dark

    ik lees zoveel geklaag van mensen ,en deze monique dus ook!!!
    dit geklaag is dus echt NEDERLANDS ,nog erger dan die spruitjes lucht.!!!!,want weet je monique en alle betweters ,het meedoen is
    belangrijker dan winnen ,

    knoop dat maar in je oren,!!muziek is geen sport,je hoeft niet
    te winnen!!!behalve de mensen die er zelf geen verstand van hebben ,die volgen de jurry en de massa !!!!!

      /   Reply  / 
  8. Monique

    @ Dark: laat nou juist het eurovisiesongfestival een muzikale landenwedstrijd zijn…

    @ Francesca: haha, ik heb jou zelden zó positief gehoord! ;-)

    @ iedereen: voor wie geen idee heeft over welk liedje van Vader Abraham ik het heb: http://www.youtube.com/watch?v=F7svthZGa8g

      /   Reply  / 
  9. Francesca

    @Monique.

    De wonderen zijn de wereld nog niet uit… hahahaha!

      /   Reply  / 
  10. An de Wit-Akkermann

    Ongeacht wat je er nu van vindt, de keuze is nu eenmaal op Sieneke gevallen. Zij zal ons land vertegenwoordigen. “Dat is een feit” om met de woorden van van Zon :-) te spreken. Persoonlijk vind ik dus dat wij haar moeten steunen. Marc van der Linden heeft STOP SIENEKE-BASHING op Facebook opgericht. Dus alle positievelingen raad ik aan zich bij deze groep aan te melden.http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=299670622233&ref=nf

      /   Reply  / 
    1. Anton

      Wat een raar idee is dit als op volstrekt willekeurige wijze een wicht wordt aangewezen om ons te vertegenwoordigen mogen we ons daar nioet meer over opwinden en moeten we dat massaal omarmen?

      Ik denk dat je dan toch in het verkeerde land woont.

      Vooralsnog vind ik de arrogantie van Vader A stuitend maar wellicht maakt hij het waar en winnen we met twee vingers in de neus.

        /   Reply  / 
    2. Cres

      Maar de wijze waarop Pierre K. die keuze heeft gemaakt is al denigrerend genoeg: “uh ja dan maar Sieneke”. Alsof die man er nooit bij stil heeft gestaan dat hij uberhaupt moet kiezen. Getuigt voor mij al voor desinteresse van hem voor het hele songfestival-gebeuren. Het enige wat hem waarschijnlijk interesseert is dat het liedje (dank Monique voor de YouTube link ;) ) en hij dus ook weer in de spotlight staan.

      Maar ook nostalgisch is het ouderwets hollandse gezever over het Songfestival. Niemand heeft gekeken, maar iedereen heeft een mening. Heerlijk! :)

        /   Reply  / 
  11. Lydia

    We gaan Sieneke lekker op de bühne van de huishoudbeurs loslaten, draaiorgel, trekharmonica …..

      /   Reply  / 
  12. Monique

    Met het risico om vanaf nu nooit meer serieus genomen te worden, wil ik jullie het andere liedje – ook geschreven door Vader A en gezongen door Mieke – ook niet onthouden. Het was namelijk mijn eerste singeltje. Ter verdediging voer ik aan, dat ik toen pas 9 jaar jong was. Maar ik weet het, eigenlijk is zelfs dát geen excuus :)

    http://www.youtube.com/watch?v=lj0kPkpO_dQ&feature=related

      /   Reply  / 
    1. Cres

      Haha, die is leuk! Nou jij, mijn eerste singeltje was… ja inderdaad, Het Smurfenlied…

        /   Reply  / 
  13. Monique

    Hahaha, ook héél erg!

      /   Reply  / 
  14. Kainius

    ‘ienumienuhmutte, uhhh, doe mij die ma’ zei Vader A. en vergat direct weer waar en wie hij was en waarom hij kiezen moest. In zijn ooghoek zag hij nog wel twee smurfen die heeeeeeeeel boos naar hem keken vanwege leed hun aangedaan in het verleden.

      /   Reply  / 
  15. Els Christianen

    Daag,

    Wij steunen en stemmen op Sieneke die was en is de beste en wij
    hopen zo dat ze hoge ogen gaat gooien om de rest eens een poepie te
    laten ruiken.toi toi toi voor sieneke en haar cochts marianne.

    groetejes Fam. Christianen.

      /   Reply  / 
    1. Anke

      Hoop doet leven.

        /   Reply  / 
    1. Lydia

      Wahaaa Monique, wilde dit liedje hier posten, maar zag dat jij het al deed. Ja hoor, van mij mag Fake naar Oslo! Misschien even een handtekeningaktie organiseren?
      P.S. Vader Abraham gaart zo wel een prachtig pensioen bij elkaar, hij krijgt ook weer royalties van deze versie!

        /   Reply  / 
  16. Anton

    Wel veel beter maar nog steeds niet “My cup of tea”.

      /   Reply  / 
  17. Laatbloeier

    Hebben jullie de ‘Mosselman’ al gehoord? Dwaze maar humoristische versie; staat op You Tube. Ik ben helaas niet goed in het plaatsen van linken, dus s.v.p. even zelf zoeken op Mosselman.

      /   Reply  / 
  18. Marlies

    FIjne column weer, Monique.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>