Wereldkerstcircus weer adembenemend mooi

Je hebt circus en je hebt CIRCUS. Het Wereldkerstcircus in Theater Carré valt in de laatste categorie. Alweer 27 jaar is dit circus rond de kerstperiode in Theater Carré te zien. Ieder jaar denk je dat de acts niet te overtreffen zijn, maar ook deze keer vielen we weer van de ene verbazing in de ander. Het 27ste Wereldkerstcircus dat nog t/m zondag 8 januari kan zien in Carré is dit keer opgedragen aan de oprichter van dit theater, Oscar Carré. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat deze circusvorst is overleden.

Het Wereldkerstcircus presenteert dit jaar maar liefst drie Gouden Clown winnaars van het circusfestival in Monte Carlo. De drie Gouden Clown winnaars zijn de clown Bello Nock, die dit jaar de Gouden Clown won. Verder Martin Lacey, ook wel de leeuwenkoning genoemd en de grote vliegende trapeze van het Nationaal Circus van Pyongyang Noord-Korea.

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig circussen in Nederland met dieren. Dit omdat dit veel weerstand krijgt van onder meer de Partij voor de Dieren. Het Wereldkerstcircus heeft dit jaar net als voorgaande jaren een act met paarden, maar dit jaar ook de indrukwekkende leeuwen van Martin Lacey. Wij stonden hier vooraf ook een beetje sceptisch tegenover, maar de manier waarop Lacey met deze dieren omgaat, is bewonderenswaardig. Dit zie je tijdens de show aan de manier waarop de dieren op hem reageren en andersom. Op Internet zijn ook diverse documentaires te vinden over deze dompteur, die zijn dieren zeer liefdevol verzorgt en ze veel ruimte geeft. De liefde van Martin Lacey voor deze dieren en vice versa komt ook duidelijk naar voren in de show en zorgde voor een adembenemende en indrukwekkende voorstelling. Een terechte Gouden Clown winnaar!

Het gezicht van het circus is dit jaar clown Bello Nock. Zijn beeltenis prijkt op de affiches en hij komt tijdens de show dan ook meerdere malen voorbij, vooral tijdens het af- en opbouwen van de nummers. Het publiek is dol op hem en hij weet ook zonder rode neus en flapschoenen een geweldig ‘clownsnummer’ neer te zetten. Later in de show zullen we Bello ook nog tegenkomen bij ‘het Rad de Doods’, die vorig jaar al voor zenuwslopende momenten zorgde tijdens het kerstcircus. Een geweldige act, die vorig jaar ook al onze favoriet was.

Indrukwekkend zijn ook Eliza Khachatryan, die op grote hoogte op spitzen op een koord haar evenwicht in bedwang weet te houden. Ook de luchtdansact ‘Flight of Desire’ en winnares van de Zilveren Clown, Valérie Inertie, die met een grote hoepel gracieus de piste in beroering weet te houden, zorgen voor kippenvelmomentjes. Zo schitterend! Johan Welton zorgt naast Bello ook voor de nodige lachers tijdens zijn komische jongleeract.

Na de pauze staat de ring opgesteld voor Martin Lacey jr met zijn 13 leeuwinnen en imposante leeuw. Als de kooi na afloop van dit geweldige moment in de show wordt afgebroken, entertaint Bello de zaal met een aantal grote ballen, die door de hele zaal worden gegooid. Daarna haalt Bello een meisje uit de zaal en weet zo goed in te spelen op haar ‘domheid’, dat wij ons afvragen of ze niet gewoon bij de act hoort…

We kunnen alle geweldige acts van dit Wereldkerstcircus wel voor je op een rijtje zetten, maar dit is een show die je eigenlijk gewoon moet gaan zien en zelf ervaren. Ook dit jaar heeft het circus zichzelf weer overtroffen en heeft een mooi stel artiesten binnen weten te halen, die niet voor niets hoge prijzen hebben gewonnen. Wij kunnen er in ieder geval geen genoeg van krijgen! Dit circusspektakel is nog tot en met 8 januari 2012 exclusief te zien in Theater Carré, dus ga dat zien!

Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Theater Carré.

Lees ook:Kersttip: Het Wereldkerstcircus in Carré
Lees ook:Win het mooie fotoboek ‘Circus in Carré’
Lees ook:Video: Gouden Televizier-Ring voor Voetbal International
Lees ook:Britney komt naar Europa!
Lees ook:Genomineerden Televier sterren en ring bekend

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Wereldkerstcircus weer adembenemend mooi

  1. Herman

    Onbegrijpelijk dat er nog lieden zijn die positief staan tegenover het onwaardige gesol met wilde dieren in circussen e.d. Ieder beschaafd mens moet toch zo langzamerhand beseffen dat deze prachtige creaturen niet op de wereld gekomen om het dier mens te vermaken en zeker niet met kunstjes die zonder dwang nooit zouden vertonen. Het is een belediging van het dier eigenlijk ook voor het morele besef van de mens zelf. Ik sta voor de volle 100% achter de Partij voor de Dieren en Wilde Dieren De Tent Uit om aan deze walgelijke praktijken een eind te maken.

      /   Reply  / 
    1. Redactie Auteur

      De dieren in deze voorstelling komen niet uit het wild. Ze zijn opgegroeid tussen de mensen en zouden als zodanig ook niet in het wild kunnen leven. We snappen je reactie, maar de dieren in deze voorstelling hebben echt een beter leven dan menig scharrelkip of biologische koe. Sterker nog, ze hebben een beter leven dan een gemiddeld huisdier. We willen niet zeggen dat dat bij alle circusacts het geval is, maar in dit geval zeker. Lees ook hun statement hierover http://www.laceys-lions.com/martin_lacey_englisch/martintierschutz.html
      Het blijft een moeilijk onderwerp, maar mensen zouden zich drukker moeten maken over het stuk vlees op hun bord dan de liefde van deze circusartiesten voor hun beesten.

        /   Reply  / 
      1. Kirsten

        Wat een vreemde reactie op de reactie van Herman… Dus omdat dieren in de bio-industrie en sommige huisdieren het slecht hebben moet dit wel kunnen? Dus wel druk maken om vlees maar niet om andere dieren die in gevangenschap moeten leven? Dus bejaardenmishandeling is wel erg maar kindermishandeling niet? Of is dat ineens anders?
        Gesol met dieren is gewoon niet ok! Of dat nu een huisdier, een ciircusdier of een dier uit de bio-industrie is!

          /   Reply  / 
      2. Danielle

        Met deze reactie op de zeer terechte kritiek van Herman maakt de redactie zich schuldig aan leedconcurrentie.
        Ik ben het helemaal eens met Herman en Kirsten. Circusacts met wilde dieren gaan per definitie gepaard met dierenleed. Deze dieren blijven van nature altijd wild, zelfs als ze in gevangenschap geboren zijn. Een circus kan onmogelijk voorzien in hun natuurlijke behoeften. Daardoor gaan de dieren stereotiep gedrag vertonen als ze zijn opgesloten in hun veel te krappe behuizing. En die idiote kunstjes – waar alleen onwetende mensen plezier aan kunnen beleven – doen ze echt niet uit zichzelf. Daarvoor moet eerst hun wil worden gebroken en daar is vrijwel altijd geweld voor nodig. Vervolgens worden ze ‘onder controle’ gehouden met dreiging van straf en onthouding van voedsel. Maar dat krijgt het hooggeëerd publiek natuurlijk niet te zien. Het lijden van deze dieren is verre van glamourous.

          /   Reply  / 
  2. Herman

    Dank voor uw reactie. Ik begrijp heel goed dat de dieren in een circus niet in het wild geboren zijn. Zou er ook nog bij moeten komen! Het gaat er helemaal niet om of de dieren een beter leven hebben dan dieren in de vee-industrie. Het geen ik overigens ernstig betwijfel. Het is bekend dat het gesleep en gesol alsmede de vaak veel te kleine ruimtes waar ze verblijven het welzijn van de dieren ernstig aantast. Het laten opvoeren van kunstjes door dieren die gewoon in de natuur hun leven zouden moeten leiden is in strijd met de waardigheid van het dier. Ze krijgen absoluut niet de kans hun natuurlijk gedrag te vertonen en hun behoeften worden ondergeschikt gemaakt aan de vermaakzucht van de mens. Dat zouden we niet (meer) moeten willen. En we moeten al helemaal niet aan leedconcurrentie doen. Dieren in de vee-industrie leiden (lijden) een afschuwelijk leven en dat moet stoppen. De PvdD is daar druk mee bezig en zal uiteindelijk ook slagen deze schande voor de mensheid te beëindigen. Daar ben ik van overtuigd. Maar ook alle andere vormen van uitbuiting en exploitatie van dieren die ten koste gaan van hun welzijn en waardigheid moeten stoppen. Ik noem b.v. ‘sport’vissen, plezierjacht, duiven’sport’, het doorfokken van honden, katten, konijnen e.d. En last but not least moet er een einde komen aan het misbruiken van dieren die in de natuur thuis horen maar worden gedegradeerd tot een ordinair vermaaksobject.

      /   Reply  / 
  3. Kirsten

    Het zou er nog bij moeten komen dat deze leeuwentemmer NIET goed voor zijn dieren zorgt! Dat is wel het minste wat hij moet doen. En deze dieren hebben natuurlijk niet voldoende ruimte want dat is niet te realiseren in/bij Carré. En anders moet hij elke dag met zijn dieren lopen zeulen wat ook niet bevorderlijk voor het welzijn van deze dieren is.
    Circussen zonder dieren zijn veel leuker en meer van deze tijd!

      /   Reply  / 
  4. Barbara

    Er komen weldegelijk dieren uit het wild! Bijna alle olifanten in NL circussen zijn in het wild geboren.

    Veel Europese buurlanden kennen verboden of duidelijke wetgeving, nu Nederland nog!

      /   Reply  / 
  5. Redactie Auteur

    Beste mensen, bedankt voor jullie reacties, wij respecteren jullie meningen. Er is op onze website absoluut ruimte voor discussie over dit onderwerp, mits dit op een nette manier plaats vindt. Zoals we al in het artikel aangaven waren wij vooraf terughoudend ten opzichte van het gebruik van dieren in deze show. Maar na onderzoek naar de familie Lacey en het bekijken van beelden en gesprekken die met deze familie zijn gevoerd, hebben wij Martin Lacey en zijn familie niet kunnen betrappen op wanpraktijken ten opzichte van hun dieren. Integendeel, zij zijn dol op hun dieren, hebben ook een stuk land waar de dieren hun oud dag kunnen doorbrengen. Geen van de dieren heeft last van stoornissen, die je tegenkomt bij dieren in gevangenschap zoals in veel dierentuinen en circussen. De dieren bij de familie Lacey worden gemiddeld 20 tot 25 jaar, terwijl leeuwen in het wild vaak maximaal 12 jaar oud worden. Zoek maar eens naar beelden over deze familie en de manier waarop zij met dieren om gaan. Het trainen van de dieren gebeurt bij hen in het openbaar. Wij hebben dan ook ons artikel puur en alleen gebaseerd op de ervaring met de familie Lacey. Natuurlijk zijn wij er van bewust dat dit niet overal het geval is en dat er veel misstanden zijn rond circussen en dieren en ook deze discussie zet ons wederom aan het denken. Wat ons betreft is dit ook absoluut reden voor nader onderzoek. Iets wat wij de komende maanden zeker op zullen pakken en waar wij in een later stadium graag nog eens op terugkomen, wellicht in de vorm van een documentaire of een uitgebreider artikel over dit onderwerp. Nogmaals, ons oordeel betreft alleen DEZE familie en niet het gebruik van dieren in circussen in het algemeen. Wij zijn ook bekend met de gruwelbeelden, waar wij absoluut niet achter staan. Zet deze discussie vooral voort. Helaas komt het er door tijdgebrek niet altijd van om te reageren, maar wij staan open voor al jullie meningen en respecteren deze. Wij komen er later graag nog eens op terug. Wordt vervolgd…

      /   Reply  / 
    1. Herman

      Ik wil best aannemen dat de familie Lacey goed voor haar dieren zorgt, wat op zich natuurlijk vanzelfsprekend moet zijn. Het gaat er om dat je uit respect voor de eigen waarde van het dier het niet laat verworden tot een vermaaksobject wat het nu dus is! Het is gewoon niet goed om wilde dieren uit hun habitat te halen ter vermaak van mensen. Circusdieren dienen ter bevestiging van het (waan)idee van de mens dat de mens superieur is aan andere dieren. Dat is namelijk niet zo! Een leeuw moet leeuw zijn en jagen in de wildernis, met vrouwtjes paren, luieren in de zon en uiteindelijk doodgaan in diezelfde wildernis. Olifanten horen niet met hun voorpoten omhoog op een krukje te zitten of achter elkaar door een piste te sjokken met hun slurf om de staart van de voorganger. Daar moet je niet eens meer over hoeven discussiëren. Ieder mens zou zich moeten realiseren dat je zo niet met andere wezens omgaat.

        /   Reply  / 
  6. Toontje

    Interressant de meningsverschillen over het welzijn van deze (circus)dieren.
    Honden, katten ook maar niet meer als een plezierbeest houden? Paarden idem dito? En al die vissen in glazen kommen/bakken?
    Oja, dat lieve hamstertje, konijntje en zo zijn er nog vele beesten die voor ons genot hun dagen in gevangenschap slijten. En ja, laten we dan ook meteen alle dierentuinen maar sluiten.

      /   Reply  / 
    1. Herman

      Ja, Toontje, je snijdt een belangrijk onderwerp aan. Honden en katten laat ik maar even buiten beschouwing, hoewel je best kunt discussiëren over het ‘houden’ van huisdieren. Paarden? Hangt er van af wat je er mee doet. Rijden, oké. Dressuur? Nou, nee! Vissen in een kom? Nee, natuurlijk niet. Hamsters en konijntjes in hokjes? Ook niet.Dierentuinen? Sluiten en wel zo gauw mogelijk! Het gaat er om dat je het dier dier moet laten zijn. Het dier is er in de eerste plaats – net als de mens – voor zich zelf. Dieren zijn er niet voor de mens, net zo min als de zwarte er voor de blanke is of de vrouw er voor de man is. Circusdieren zijn niets meer dan vermaaksobjecten. We vertonen ook geen mismaakte mensen meer of vrouwen met drie borsten en een baard. Levende wezens zijn geen rariteiten waaraan anderen zich mogen verlustigen.

        /   Reply  / 
      1. Maddie

        Goed gezegd Herman!

          /   Reply  / 
  7. Barbara

    Het gaat erom dat deze dieren behoeftes kennen die een circusomgeving gewoonweg niet kan bieden. Persoonlijk denk ik dat circusmedewerkers hun uiterste best doen om de dieren een goed leven te geven, maar de behoeftes zijn zo complex dat dit niet mogelijk is. Denk aan het leefgebied, de onnatuurlijke kunstjes, de stressvolle transporten en de huisvesting, vaak tussen dieren die ze in het wild zouden aanvallen. Dat deze dieren niet meer wild zouden zijn, is waanzin. Ze worden met stokken en zwepen in bedwang gehouden en zitten achter tralies. Als ze hun kooi uit kunnen, vallen ze aan. (zie de uitbraak in Alphen a/d Rijn)

    Een paar vragen;

    Uit onafhankelijk onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat meer dan tweederde van de dieren in circussen mentaal of fysiek lijden.

    Hoe hebben jullie kunnen vaststellen dat dit bij deze dieren niet het geval is? En zo ja, hoe?

    Hoe denken jullie dat je een leeuw een kunstje leert, met een snoepje?

    Weten jullie waar deze dieren vandaan komen? Best een grote kans dat dit inteeld is.

    Is een leeuw, olifant of pinguin niet op z’n mooist in zijn of haar natuurlijke habitat? Waar het gewoon dier kan zijn zonder de mensen te moeten entertainen?

      /   Reply  / 
    1. Redactie Auteur

      Barbara, veel van jouw vragen hebben wij beantwoord gezien in filmpjes over de Lacey’s en hun dieren. Zoals je inteelt vraag, dit is niet het geval. Bekijk ook even dit filmpje over een stressonderzoek bij het transport van hun dieren http://www.youtube.com/watch?v=2eIsbOchpxA&feature=related

        /   Reply  / 
  8. Barbara

    Antwoorden halen uit filmpjes uit de branche zelf, doe ik liever niet. Die filmpjes zijn gemaakt met een doel, ter promotie etc.

    Ik haal mijn gegevens liever uit het weetschappelijke rapport uit 2009. Ik had gehoopt dat jullie een rondleiding hadden gehad met een objectieve dierenarts erbij. Dat jullie ook tussen optredens door bij de dieren zijn geweest en bij de trainingen zónder publiek. Maar helaas, jullie vallen voor marketingtrucs. Niet alles wat op youtube staat is waar he? Zouden jullie alsnog zélf antwoord kunnen geven op mijn vragen zonder de factsheets van de dompteur erbij te pakken?

    En dan vooral deze vraag: Hoort een olifant, leeuw of tijger niet gewoon in zijn of haar natuurlijke habitat?

      /   Reply  / 
  9. Maddie

    Allereerst wil ik mijn steun aan Herman hier tonen. Ik ben het met elk punt met je eens. Na het Pdf’je van het Carré nog eens helemaal gelezen te hebben, vind ik het laatste paragraafje vlak voor de conclusie helemaal vreemd. Waarin zij ‘nog even’ aangeven wat dierenwelzijn organisaties ervan vinden. Er word geen mening/weerwoord van de Carré gegeven hierin maar het heeft wel een naar onddertoontje. Waar is dat überhaupt voor nodig? Dit onsmakelijke tafereel waar mensen van ‘genieten’ is allereerst erg middeleeuws en het idee dat zij hun kroost hier naartoe nemen voor een leuke kerst begrijp ik al helemaal niet. Neem ze liever mee naar het asiel en help daar een handje of adopteer een dier zonder thuis. Tijgers en leeuwen trucjes laten doen en als goedmakertje zeggen ‘ze worden heel goed behandeld’. Hoe hadden ze dan behandeld moeten worden? Dat is hetzelfde als zeggen ik geef mijn kinderen geen klappen dus ik ben een top moeder. Je hoort het uberhaupt niet te doen. Daar hoef je geen schouderklopje voor te verwachten.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>