Tapijt Pathe Tuschinski geveild

Vrijdag 13 januari 2012 krijgt Pathé Tuschinski in Amsterdam een nieuw haltapijt. Het huidige, handgeknoopte tapijt wordt vanaf vandaag geveild voor een goed doel, de Anne Frank Stichting die de opbrengst besteedt aan educatieve projecten.

Het te veilen tapijt, zo’n 130 m² groot, ligt sinds 1984 in de hal van Pathé Tuschinski. Het is het vierde tapijt sinds de opening in 1921 en het is geknoopt in Marrakech, Marokko. Het tapijt wordt geveild in 34 delen. De afmetingen variëren van een vierkante meter tot het grootste deel, de kop van de adelaar, van drie bij tweeënhalve meter.

Het majestueuze haltapijt is een van de meest opzienbarende kunststukken van Tuschinski. De Poolse adelaar in het ontwerp is een eerbetoon aan het vaderland van de oprichter van het theater, Abraham Tuschinski. De ontwerper Jaap Gidding moest er in 1921 rekening mee houden dat er nauwelijks daglicht in de hal zou doordringen. Tuschinski adviseerde hem daarom de kleuren zo fel mogelijk te houden. Voor de juiste impact liet Gidding de kleuren aansluiten bij de pauwendecoraties op de wanden.

Het was destijds geen sinecure om een tapijt van twintig bij vijftien meter aan één stuk te maken. De Koninklijke Vereenigde Tapijtfabrieken nam de opdracht echter aan en knoopte het tapijt uit kostbare Australische wol met een dichtheid van 21.000 knopen per vierkante meter. Voor het hele tapijt werden ruim 6,3 miljoen knopen gelegd. Dit prestigeobject kostte Abraham Tuschinski liefst vijfentwintigduizend gulden. Tot maandag 9 januari, 12.00 uur kan iedereen een bod uitbrengen op het oude tapijt via www.tuschinskitapijtveiling.nl.

Lees ook:Robbie Williams ‘live’ in Pathé
Lees ook:Het haar van Elvis Presley wordt geveild
Lees ook:Video: Johnny Knoxville naar de hoeren
Lees ook:Steve Jobs liet superjacht bouwen in Nederland
Lees ook:Het huis dat Michael Jackson huurde voor 100.000 dollar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Tapijt Pathe Tuschinski geveild

  1. SPAM

    Dat lijkt me een helse karwei om die tapijt te reinigen! ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>