Dave’s Column: De Afvallers XXL

Nederland is een begripvol land. Wij hebben praatgroepen en belangenverenigingen voor iedere gek en voor ieder gebrek.  Wij hebben stichtingen voor mensen met een raar gezicht, mensen met een tick, depressieve mensen, drankorgels, mafkezen, verzamelaars, kattenliefhebbers, hyperactieve mensen, gezinnen met ADHD kinderen en mensen met een burn out. Er zijn samenkomsten voor BDSM liefhebbers, stuntelaars, mensen met een voorliefde voor kortharige lama’s en mensen die biggetjes willen masseren. Voor vrouwen die een man hebben die denkt dat hij klusser is hebben wij zelfs een televisieprogramma bedacht.

Onze begrip-maatschappij zorgt dat iedereen aan het woord komt en dat elke idioot wordt gehoord. Onze discussiegroepen en platforms zijn er voor alles en iedereen die zich op welke wijze dan ook achtergesteld, ondergesneeuwd of gediscrimineerd voelt en iedere debiel mag zijn gebrek uiten op een forum, op de radio, bij de Rijdende Rechter of in Hart van Nederland. Elk probleem heeft ook een oorzaak, niets is uiteraard zomaar aan komen waaien. Iedereen is getraumatiseerd, gepest of geestelijk misbruikt en voor alles wordt een verklaring gezocht. Mensen moeten natuurlijk niet bij zichzelf te raden gaan, want alles komt voor uit hun gezinssituatie, werksfeer, huwelijk of jeugd.

Sinds gisteren is het programma De Afvallers XXL weer begonnen. SBS heeft de ultra slanke Marlayne Sahupala weer ingezet om de kandidaten nog wat extra zout in de wonden te strooien.
De setting van De Afvallers XXL doet me een beetje denken aan Avro’s Wiekentkwis; 1 klein podium in het midden en rijen met publiek erachter met spandoeken. De Fred Oster van dienst is Dokter Frank, de nieuwe dieetgoeroe. Dokter Frank predikt wat ieder normaal mens had kunnen bedenken: minder en verantwoorder eten en flink bewegen, jezus, dat ik daar niet op gekomen ben!
Ik mis alleen de caviabak, maar dat is in dit geval maar beter want de kandidaten zien eruit alsof ze een cavia voor een behaarde snack zouden kunnen aanzien.

Wederom wordt er bij De Afvallers XXL een beroep gedaan op ons begrip. “Deze mensen zijn stemmings-eters” hoorde ik de voice over zeggen. Vooral wanneer ze zich down voelen zoeken ze troost in voedsel. Nee, ze hebben nu eens geen last van hun schildklier, het zit niet in de familie, ze hebben geen zware botten of zwangerschapsperikelen en ze houden geen vocht vast. In dit programma zijn ze in ieder geval zo eerlijk om de mastodonten probleem-eters te noemen. Wanneer ik de kandidaten echter zie kom ik er, zonder een kenner te zijn, achter dat deze mensen 35% van de jaaromzet van Kentucky Fried Chicken zijn en dat zij naast een acceptabele herseninhoud maar 1 ding ontberen in hun leven: een ruggengraat!
“Ach je kent dat wel he?” roept een vrouwelijke kandidate die op een treinstel lijkt “we zijn dol op gezelligheid en dan komt er al snel een toastje op tafel”. Een toastje? Was dat maar het probleem van deze mevrouw. Deze zitzak krijgt ieder jaar een bedankbrief van de Melba fabrieken!

Zo is daar ook het echtpaar Marieke en Paul, 23 en 26 jaar oud. Marieke en Paul wegen beiden even zwaar: 130,4 kilo. Ex-fucking-cuse-me? 23 jaar en dan 130,4 kilo? Wat heeft Marieke in godsnaam gedaan om op haar 23e 130,4 kilo te wegen? Haar man Paul is geen feeder, want Paul slikt ook alles door zo te zien met zijn even zo belachelijke overgewicht. Wonen deze mensen soms in een Mc Donalds? Poetsen zij hun tanden met varkensreuzel? Eten zij als lunch een boterhammetje met nijlpaard? Ik zie ook het spandoek: “Onstwedde staat achter Marieke en Paul” in het publiek. Niets is inderdaad minder waar, want heel Onstwedde verdwijnt inderdaad volledig achter Marieke en Paul!

Marieke klaagt tevens dat ze door haar overgewicht in een sociaal isolement komt. Ja gek he? Het bezoek is verdomme bang dat ze zelf opgevreten worden daar! Gelukkig hebben Marieke en Paul hun best gedaan in de afgelopen 12 weken, ze zijn respectievelijk 20 en 25 kilo kwijt geraakt. Hulde voor het echtpaar en uiteraard een staande ovatie van het publiek. Superlatieven schieten te kort. Woorden als “knap”,” trots” en “een hele prestatie” galmen door de studio. Wat nou prestatie? Is het een prestatie om 20 kilo kwijt te raken van 130,4 kilo?
Als Paul een keer goed gaat schijten, is ie al 8 kilo kwijt! Het is totaal geen prestatie, het is verdomme je burgerplicht om er op je 23e niet uit te zien als Barbapapa! Kinderen bij de slager zijn compleet getraumatiseerd als Marieke watertandend binnen wandelt en een half paard besteld!
“Heeft u een feestje?” wordt er steevast bij de banketbakker gevraagd. “Eeuh nee, da’s voor vanavond, voor ons tweetjes”.

Het is een prestatie om aan de buitenwereld te tonen dat je maat hebt kunnen houden in je leven en het belangrijk vindt hoe je eruit ziet. 20 kilo afvallen is een peulenschil voor deze veelvraten, maar dan blijven er nog altijd 110 kilo’s over. Hoe gaan die eraf?
Dokter Frank roept uiteraard dat daar discipline voor nodig is. Ja hallo! Als deze mensen discipline hadden gekend in hun leven dan zagen ze er nu niet uit als een stacaravan! Stelt u zich eens voor dat u na dit leven terug komt als matras en dat u uitgekozen wordt door Marieke en Frank, dat is pas horror!
Marieke en Frank zijn dus samen 45 kilo afgevallen, knap hoor! Gewoon 8 weken niet bij de Chinees langs gegaan, Marieke en Frank blij, matras blij en de Chinees failliet.

Cindy en Sandra zijn vervolgens aan de beurt. Cin en San zijn vriendinnen en zo te zien hebben ze elkaar jarenlang lekker opgejut met schransen, de meisjes wegen 108,5 en 106,7 kilootjes. Sandra heeft het meteen over haar moeilijke verleden en haar zwangerschap en begint, zoals een goed labiel dik mens betaamt te janken. ”Ze was bij de zwangerschap 30 kilo aangekomen”. Hoezo dan? Je krijgt toch ook geen kind van 30 kilo?? “Ze kan het allemaal niet meer aan en ze durft haar kleren niet meer uit te doen in daglicht” vertelt ze.
Ik heb inmiddels mijn kokhalsneigingen maar de vrije loop gelaten bij het zien van de badpakfoto’s van deze cholesterolappartementen en pink spontaan een traantje mee. Cindy en Sandra vertellen trots dat zij 5 dagen per week naar de sportschool zouden zijn gegaan, maar Sandra ging al snel door haar rug en mocht “op doktersadvies” niet meer sporten. Daar ging 60 keer sportschool! Sandra ziet eruit alsof dit doktersadvies het meest gelukzalige moment in haar leven is geweest. Na de rug overlijdt een kennis en Sandra had bijna troost gezocht in eten vertelt ze, maar ze heeft zich in kunnen houden, een mega applaus valt haar ten deel. Wat een wilskracht! Dat belooft wat voor het wegen…

Cindy en Sandra waggelen de trap af in hun nieuwe, gedoneerde kleding. “Wat zien jullie er goed uitttt” zegt Marlayne, maar Marlayne heeft geen voorspellende gaven zo te zien. Sandra voelt de zware bui al hangen en begint uiteraard weer te janken: “ze verwachten zoveel van je” snikt de hamlap.
Cindy is als eerste aan de beurt. Ai, dat is een tegenvaller, slechts 5,1 kilo afgevallen. En dat terwijl zij “in plaats van chips en worst” nu toch echt steeds ”een stukje komkommer of een augurkje had gesnackt”! Zie ik daar de neus van Cindy nu ook al groeien?
Gelukkig kan Sandra het nog goed maken. Sandra is na 12 weken 1,2 kilo afgevallen! 1,2 kilo! 1,2 kilo in 12 weken is 0,1 kilo per week afgevallen! Verdomme wat knap! Geloof het of niet, maar ook hier applaudiseert het publiek…
Gelukkkig mag Sandra haar verhaal nog extra motiveren. Ze vertelt dat ze van “artsen” heeft gehoord dat zij vocht vasthoudt door de overgang. Frank Oster is met stomheid geslagen. Zelfs hij kende deze nog niet. Sandra heeft gewoon gedaan wat ze altijd al deed, vreten zonder te slikken, zoveel mogelijk! Zelfs Dokter F. is boos.

Ik kan het allemaal niet meer aanzien en besluit om van deze nood een deugd te maken en schrijf mij direct in bij de Kamer van Koophandel: “Dokter Deef, voor als u gewichtsproblemen heef”. Ik ga voor de Stalinistische aanpak: ik bind Cindy en Sandra 5 maanden lang aan de verwarming vast en voer ze elke dag een krop sla en een bak water. Emo-en vreetaanvallen worden met harde hand de kop ingedrukt; lijfstraffen bij iedere aandrang naar brie of bitterballen en ik stort Cin en San na 5 maanden weer terug op deze aarde als 2 huppelende veulens. Afgevallen, wijzer en gedisciplineerder zullen ze zijn en ik richt meteen een praatgroep op voor mannetjes die graag grappen maken over dikke mensen!

Dave

Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Lees ook:Miljonairsdochter Sandra Hazeleger dood gevonden
Lees ook:Ophef rond ‘homo-uitspraken’ Frank de Boer (zie video)
Lees ook:DJ Frank Dane te zien op sekstape
Lees ook:Cindy Crawford: 46 maar nog steeds bloedmooi en sexy!
Lees ook:‘Onze’ Dave in Gooische Mannen!

19 Reacties // Reageer

19 thoughts on “Dave’s Column: De Afvallers XXL

  1. Pure Tamara

    Hahahahaha hahahaha, geweldig! Jij leeft in mijn hoofd, wat een humor…

      /   Reply  / 
    1. ERIK

      EN TAMARA HET SCHEELT ER ZAT TOCH AL NIETS IN DUS GEZIEN JOU REACTIE KAN ER DAT GEWOON BIJ IN . { BLOND ZEKER OOK NOG ??? }

        /   Reply  / 
      1. Pure Tamara

        Beste Erik
        Mocht je in de toekomst weer zo boos en beledigt reageren, zorg dan in ieder geval dat je spelling in orde is. Dit staat enorm knullig, zeker als je de intelligentie van een ander aan de kaak wilt stellen. Verder wil ik je attenderen op het feit dat een column bestaat om de mens te prikkelen! Een ieder die zich daar dan persoonlijk door voelt aangevallen begrijpt de essentie van een column niet. Dat Dave de betreffende mens bij de naam noemt is misschien niet helemaal netjes, maar het is en blijft zijn mening. De reden van mijn lachbui is dat wat Dave zegt ik en vele mensen met mij denken. Tenslotte ga je willens en wetens met je veel te dikke lijf in een bikini op de Nederlandse tv staan. Verwacht dan niet dat heel NL met je mee jankt. Democratische gezien hebben wij hier in NL nu eenmaal zoveel verschillende meningen, dus de ene helft zal er schande over spreken mee huilen en mee eten en de andere helft waaronder ikzelf zal gaan schateren van het lachen. Niets mis mee toch?!

          /   Reply  / 
        1. majo

          Beledigd als voltooid deelwoord is met een “d” aan het einde, en de vervoeging van het werkwoord willen geschiedt in de tweede persoon enkelvoud zonder “t” aan het einde.
          Over spelling gesproken.

            /   Reply  / 
        2. majo

          Voor de rest ben ik het overigens geheel met de inhoud van je reactie eens hoor Tamara.

            /   Reply  / 
  2. Paul Oudshoorn

    Goedenavond Dave,
    Hier even wat uitleg van Paul (ja die van 130,4 KG uit De Afvallers XXL). Ik heb je blog gelezen, erg vermakelijk maar o wat fout. Ik vindt dat je hier te ver gaat in je conclusies over mij en mijn vriendin. Volgens mij ben jij gezien je teksten volledig hersenloos, of schijt jij soms hopen van 8 kilo? Jammer dat je over de rug van ons probeert om mensen te amuseren, maar volgens mij gaat dat zo niet echt lukken. Je hoort mij niet zeggen dat het gezond is zo een gewicht, maar lees het stukje over ons nog eens door en verplaats je eens in mij; bedankt. Als het geen afvallen geen prestatie is, waarom lukt het jou niet te stoppen met roken bijvoorbeeld? Ik zal ook even wat verzinnen over jou rookgedrag: rokers zijn slappe en domme mensen, het uitschot van de maatschappij. En straks wel profiteren van de medische zorg die ze wel nodig zullen hebben, terwijl ze expres hun lichaam kapot blijven maken…… Nee, dit heeft allemaal met emoties te maken, welke ook bijna altijd sterker zijn dan intellect.
    Ik hoop dat je er wellicht iets anders tegen aan zou kijken en in het vervolg iets beter je best kan doen om een colum te schrijven.

    Groeten,

    Paul

      /   Reply  / 
  3. ERIK

    IK BEN HET VOLEDIG MET JE ENS PAUL.
    IK LAS NET DAT HET ZELFS DAT DEZE EEN OUD MEDEWERKER WAS VAN SBS6
    EN ALS IK LEES WAT HIJ NOG MEER GEDAAN HEEFT …….
    PAUL MAAK JE BLIJ DIT ARTIKEL IS PUUR EGO TRIPERIJ WANT ANDERS KOMT HIJ NIET MEER IN DE BELANGSTELLING EEN ECHTE “GLADJANUS” DUS
    WANT EEN PALING HEEFT MEER VERSTAND DAN HIJ !!!

      /   Reply  / 
    1. HBO

      @Erik, aan jouw analfabetisme (dat betekent dat je niet zo heel goed kan lezen en schrijven) te zien, ontbeert het jouw in elk geval aan enige vorm van herseninhoud. Dus alvorens je iemand of jezelf weer gaat volproppen met vette meuk en je dit hele blad weer volkalkt met je kansloze mening vol spelfouten, zou ik zeggen ga eerst even je schoolgeld terughalen, want dat is een waste of money geweest zeg.. poehpoeh.

      Fijne dag nog, (nu heb je gelukkig weer iets om je over op te winden, anders gebeurde er vandaag weer helemaal niets in je leven)

        /   Reply  / 
  4. Maria

    Mensen die andere neer halen, hebben zelf tekortkomingen. Dit is alleen om geld te verdienen, hecht er geen waarde aan dit soort mensen zijn hersenloos en zelf vroeger gepest op school. Wellicht een praatgroep voor oprichten?

      /   Reply  / 
  5. Marieke

    Dag Paul,

    Laat ze maar kletsen, zelden heb ik zo vreselijk gelachen om een column! Helemaal waar dit verhaal! Mensen die zo wanhopig zijn dat ze meedoen aan afvallers XXL riskeren het, dat ze voor heel Nederland voor schut gaan, zeker als het niet zo goed gaat.

    Natuurlijk heb ik respect voor diegenen die fors afvallen, maar ik vraag me – net als jij – af, hoe het zo ver heeft kunnen komen. En dat je je in badpak op TV durft te vertonen, met zo’n figuur.

    Schrijf ze!

      /   Reply  / 
    1. Marieke

      Sorry, ik heb respect voor Paul, maar de complimenten zijn toch echt voor schrijver Dave… ;)

        /   Reply  / 
      1. Miriam

        Je mag best wel een mening hebben over een programma of over mensen die te dik zijn.
        Maar er is wel degelijk een verschil tussen een mening ergens over hebben of mensen persoonlijk aan te vallen.
        Ik heb ook wel een mening over Dave, maar die kan ik beter voor mij houden.

          /   Reply  / 
    2. Paul

      Volgens mij haal je wat verhalen door elkaar heen Marieke (is het toeval dat je ook Marieke heet of wil je meer wat verwarring zaaien?). Maar nogmaals, ik vind de taal van Dave gericht op specifieke deelnemers te ver, maar ben er ook achter dat mister Dave een ontspoorde, zelfingenomen, redelijk onbekende, naar aandacht zoekende prosecconicht is.

        /   Reply  / 
  6. Joke Gans

    Tjonge , jonge wat heb jij een problemen in je hoofd dave!!!
    Je bent echt een zielig persoon om zo te oordelen over mensen die je niet eens kent, echt heel zielig !!

    Maar weet je wat nou jouw probleem is dat er aan jouw lelijke kop en
    je walgelijke karakter weinig veranderd kan worden en deze mensen zien er van binnen en van buiten prachtig uit !

    Maarja je moet toch ergens je aandacht vandaan halen toch ??

      /   Reply  / 
  7. Miriam

    Hij heeft niet alleen geen verstand, maar kan ook niet eens een foutloos verhaal schrijven.
    Hij haal allerlei namen door elkaar.
    Sommige mensen zijn nog ergens goed in.
    Hij blijkbaar nergens.
    Ook wel zielig….

      /   Reply  / 
  8. John K

    Topper ben je toch!! Geweldig geschreven!!

      /   Reply  / 
  9. Lonnie Ballonnie

    Pff wat een column. Ben een beetje sprakeloos. Ik wist dat mensen hard zijn, voor zichzelf maar het liefst naar anderen toe. Dat blijkt hier maar weer. Toch wel leuk om te lezen dat je het hele programma hebt afgekeken en zelfs goed geluisterd hebt. Fascinatie voor een persoon die wel een mooi gezicht heeft, maar een ander lichaam? Of herkenning in de strijd die men moet leveren om een doel te bereiken? Dezelfde gevoelens wanneer we in de spiegel kijken? Moeten we niet allemaal bang worden om af tevallen? Bang om ook een onredelijk slank persoon te worden die bijna in zijn eigen ego stikt. Ons aanmelden bij mooiemensen.com, omdat onze schoonheid straks in de weg staat! Ik wens Dave succes in zijn strijd, om zich 1 te voelen met zijn mooie mensen want hij heeft ook nog een lange weg te gaan.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>