Dave’s Column: Vermoedelijk…

Het Nederlandse justitiële apparaat en de opsporingsinstanties hebben nogal eens “een vermoeden”. Als je het Journaal kijkt, een spannend item in Hart van Nederland of beter nog: Opsporing verzocht, dan spreekt men altijd over “een vermoeden” of “de vermoedelijke dader.” Dit stukje criminal minds uit de polder fascineert mij mateloos omdat wij (de gewone mens met gezond verstand) datzelfde vermoeden namelijk ook altijd hebben!

“Man vermoordt zijn vrouw met een schroevendraaier en de” vermoedelijke” oorzaak ligt in de relationele sfeer.” Joh! Dat meen je niet! Wij snappen ook heus wel dat het hier om iets zwaarders gaat dan de nieuwe campingbestemming of een ruzie over een vol kristalzegelboekje van de Jumbo.

“Man wordt aangetroffen in een uitgebrande auto met 14 kogels in zijn hoofd, 12 in zijn borst en een lantaarnpaal in zijn hol.” “Het “vermoeden” bestaat dat het gaat om een afrekening in de criminele sfeer.” Ja duh! Die gozer zal inderdaad wel iets ergers geflikt hebben dan per ongeluk op het waterschildpadje van zijn neefje te hebben getrapt om 26 kogels en een stuk anale verlichting te krijgen toegediend!

En zo brandden er deze week 17 panden af in Winschoten en de dader is “vermoedelijk” een pyromaan… Ook weer zo’n knap stukje “profiling” van ons geniale politiekorps! Wat zou de man anders zijn denkt u? Een filatelist, een banketbakker of misschien wel een geflipte kaasboer?

Iemand die 17 panden in de hens steekt is niet vermoedelijk een pyromaan, dat is een pyromaan, dat is de Rolls Royce onder de pyromanen! Dat is een zieke vrucht die heel erg warm wordt van binnen van een vuurkorf op de Kerstmarkt. Zo’n man krijgt een trillende bovenlip van een reclame op tv van open haarden en hij rukt zich af bij een documentaire over uitbarstende vulkanen op National Geographic.

Gisteren berichtte nu.nl over de twijfels of het hier nu handelt om een “klassieke” pyromaan. Een forensisch psycholoog zag geen duidelijke signatuur daar de “klassieke” pyromaan  graag “trouw blijft aan zijn objectkeuze.” Dus dit is een genetisch aangepaste pyromaan? Als ik eerst 14 panden in brand steek en daarna een heg en een container ben ik ineens geen “echte” pyromaan meer? Wat ben ik dan? Toch maar weer die kaasboer? Sodemieter toch op met dat geneuzel!

Iemand die graag dingen in brand steekt om zijn troebele geest te bevredigen is een pyromaan, klassiek of niet, het is een pyromaan! Die wordt net zo geil van een brandende gevel als van een oplaaiende Kliko. Ik heb geen forensische psychologen nodig om deze “vermoedelijke” bosmongool te vinden.

Mijn oplossing? Drijf de gehele mannelijke (ja, want mijn “vermoeden” is dat het om een man gaat) bevolking  van Winschoten bij elkaar en kijk ze allemaal diep in de ogen aan. Steek vervolgens een sigaret aan met een aansteker met hoge vlam en richt dan je aandacht op de mannelijke kruisstreek. De man die vervolgens met de erectie staat is de pyromaan, problem solved!

In de boeien ermee, isoleercelletje in voor 4 jaar, geen familiebezoek, geen telefoon, geen tv en geen internet, salaris afpakken, huis en auto verkopen voor de schadevergoeding, elke dag koud vreten bezorgen en het boek “Watermanagement” van Willem Alexander uit je hoofd leren, Moeilijk he? Maar ik heb het “vermoeden” dat ik nu te populistisch denk… Zucht.

Dave

Over Dave:
Dave Heijnerman begon zijn carriere in 1989 als plugger bij Dino Music en werkte daar o.a. samen met Rene Froger en Ruth Jacot. Samen met DJ Sven presenteerde hij het radioprogramma  ‘Sven & Dave’ op Radio 3 voor BNN. Later openden zij ook nog ‘Mediacafé Sven & Dave’. Hierna ging Dave bij de televisie werken als redacteur en regisseur en presenteerde een item in “Men’s Talk” en confronteerde later BN’ers met de roddels in de bladen in het programma ’Niets dan de waarheid’ bij Veronica. Daarna presenteerde Dave ook nog “De Reisleider” bij SBS 6. Momenteel is hij werkzaam voor Talpa. Op Glamourblog.nl schrijft Dave columns, waarin hij, zoals we gewend zijn van (Sven en) Dave, wederom geen blad voor de mond neemt. Lees hier alle columns van Dave voor Glamourblog.

Foto: Ferit Ugur

Lees ook:Dave’s Column: Het Gooi…
Lees ook:Dave’s Column: Wat moeten we met Arie?
Lees ook:Dave’s Column: Nederland “Op zoek land”…
Lees ook:Dave’s Column: Jort slaat door
Lees ook:Dave’s Column: Sint Overkill

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>